Desi sunt multe institutii care functioneaza ca si cum ar fi gradinite, dar se numesc cluburi, centre de ingrijire, ori poarta chiar denumirea de gradinita, inainte de a va inscrie copilul la o unitate privata este indicat sa verificati daca aceasta este autorizata sau acreditata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
[imagebrowser id=886]Specialistii ARACIP spun ca, in unele cazuri, oferta gradinitelor particulare care functioneaza ilegal este tentanta, avand conditii mai bune, taxe mai mici decat in mod obisnuit si, cel mai important, evita sa pomeneasca despre lipsa autorizarilor obligatorii. Este adevarat ca la aceste unitati sunt copii putini in grupa, exista mai multe locuri de joaca, sunt puse la dispozitie microbuze pentru transport, mancare gatita in bucataria proprie si multe cursuri optionale, dar exista si riscuri.
Lipsa autorizatiei sau acreditarii inseamna functionarea in ilegalitate din punct de vedere educational si aduce cu sine un risc pentru parinti. Autorizatia obliga gradinitele sa angajeze educatoare cu diploma de studii, personal de supraveghere acreditat, pedagogi cu diploma si psihologi atestati, cu autorizare de libera practica.
Autorizatia, garantie pentru parinti
Unitatile ilegale ocolesc prin diverse metode legea, dar isi trec in oferta lor toate activitatile care se desfasoara intr-o gradinita. Astfel, parintii care vor sa-si trimita micutii la unitati de invatamant particular trebuie sa se asigure ca acestea au autorizare sau acreditare. Ei sunt sfatuiti de catre reprezentantii ARACIP sa verifice daca gradinita pe care o aleg are documente care atesta autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea, eliberate de Ministerul Educatiei, precum si daca autorizatia sanitara de functionare este vizata pe anul in curs. De asemenea, este bine sa verifice cu atentie si conditiile din gradinita, respectiv grupurile sanitare, salile de masa, spatiile de joaca. In Bucuresti exista doar 13 gradinite particulare acreditate si mai multe autorizate.
„Parintele e primul care trebuie sa ceara directorului gradinitei autorizatia sanitara si cea de functionare. Se poate informa, de asemenea, de pe site-ul ARACIP, daca respectiva unitate este sau nu autorizata sau acreditata”, a declarat Constanta Mihaila, presedintele ARACIP.
Pentru o cat mai buna informare, parintii sunt sfatuiti sa verifice pe site-ul http://aracip.edu.ro reteaua nationala a unitatilor de invatamant privat acreditate si autorizate pentru anul in curs. De asemenea, inainte de a-si inscrie copilul, parintii sunt sfatuiti sa ceara sa vada toate autorizatiile, de la cea de functionare, la cea sanitara, la cea pentru bucatarie, pentru a se asigura ca isi lasa copiii intr-un loc care functioneaza legal.