Odata cu sarcina nivelul de hormoni din organism pare oarecum dat peste cap. Vor aparea astfel simptome de greata, varsaturi, ameteli, stari de oboseala si stari de nervozitate. Toate absolut normale pana in acest moment intrucat schimbarile hormonale incearca sa iti obisnuiasca organismul cu noul tau statut: cel de viitoare mamica.
Se cunoaste probabil ca tot acum este secretat la nivelul hipofizei un alt hormon necesar in alimentatia bebelusului si in aparitia secretiei de lapte: prolactina. Chiar daca ti se va parea normal ca laptele mamar sa survina imediat dupa nastere, acest lucru se va intampla mai greu, in doua – trei zile intrucat este nevoie de stimularea determinata de bebelus. Prin punerea acestuia la san, acesta va stimula prolactina care va fi transportata in sange, aparand in aces mod laptele mamar.
De aceea, imediat dupa nastere veti fi obligata sa va tineti bebelusul la piept. Cu cat veti intarzia mai mult, cu atat prolactina va ajunge mai greu in sange, iar aparitia laptelui va intarzia, uneori poate si cate 3 zile dupa nastere.
Primele lactatii de dupa nastere vor secreta colostrul, un lapte mult mai consistent, mai galben, ce are un aport nutritiv destul de mare pentru bebelus. Va avea un continut crescut de minerale si proteine necesare dezvoltarii bebelusului imediat dupa nastere. Acest colostru va fi secretat de catre mama in primele zile imediat dupa nastere. Ulterior secretia lactata va fi modificata, laptele revenind la culoarea normala, fiind mai subtire, alb si apos. Chiar daca structura acestuia pare sa se schimbe in maxim doua saptamani de la aparitia lactata, nu trebuie sa va speriati intrucat si acesta, chiar daca este mai fluid decat colostrul, contine aceleasi minerale si proteine, asigurand necesarul nutritional necesar pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă