Columna Medical Center, cel mai mare centru de reproducere umană asistată (RUA) din România, oferă pacientelor cu rezervă ovariană epuizată soluţii de tratament FIV cu ovocite de la donator. Clinica a început un parteneriat internaţional pentru importul de ovocite cu centrul Ovobank din Spania, prima banca de ovocite crioprezervate din Europa. Fertilizarea în vitro cu ovocite de la donator necunoscut este o procedură frecvent utilizată în străinătate, în prezent, la noi în țară neexistând bănci de ovocite.
Utilizarea ovocitelor de la donator (cunoscut sau necunoscut) este indicată în cazul femeilor care nu pot efectua tratamentul de fertilizare în vitro cu ovocite proprii, din mai multe cauze: suferă de insuficiență ovariană prematură sau menopauză precoce, ovarele au fost extirpate în urma unei intervenţii chirurgicale, au urmat tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie), au o vârstă înaintată asociată cu scăderea calităţii ovocitelor sau sunt purtătoarele unei boli genetice care poate fi transmisă fătului.
“Prin importarea de ovocite reuşim să venim în sprijinul celor 10% din numărul de cupluri care ni se adresează anual şi cărora le este recomandată procedura de fertilizare în vitro cu ovocite donate, în cazul acesta vorbind strict de donatori necunoscuţi. În prezent suntem singura clinică din ţară care oferă pacientelor această posibilitate. În plus, pentru a sprijini cuplurile în îndeplinirea visului de a deveni părinţi, centrul nostru le oferă acces la o echipă excepţională de medici, aparatură medicală de top, şi nu în ultimul rând, la costuri avantajoase pentru procedurile de fertilizare.“ a declarat Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.
În România, aproximativ 15 – 20% din cuplurile care îşi doresc copii se confruntă cu problema infertilităţii. Una dintre principalele cauze este amânarea concepţiei până la vârste înaintate, după 35 de ani, când rezerva ovariană a femeii scade drastic şi este asociată cu dificultați în obţinerea unei sarcini. Specialiştii în fertilitate recomandă ca orice femeie tânăra, cu vârste între 25 – 27 de ani, să îşi testeze rezerva ovariană, astfel încât să afle în timp util cât mai poate amâna momentul maternităţii.
Pacientele care vor avea indicaţie de tratament de fertilizare în vitro cu ovocite de la donator necunoscut, vor beneficia de acces la baza de peste 2.000 de donatoare de diverse naţionalităţi şi fenotipuri a centrului Ovobank. Alegerea celei mai compatibile opţiuni se realizează pe baza caracteristicilor fizice şi imunologice ale pacientei şi ale partenerului sau. În prealabil includerii în baza de donatori, candidatele pentru donarea de ovocite sunt supuse unor examinări medicale complexe, pentru a evita riscul transmiterii unor boli genetice sau infecţioase. Acestea includ analize hormonale, examinări ginecologice, teste psihologice, teste de sânge şi serologie. În cadrul examinărilor sunt măsurate peste 50 de valori sanguine şi testate peste 30 de boli cromozomiale.
Procedura de fertilizare în vitro cu ovocite donate este asemănătoare unei proceduri tipice de embriotransfer cu embrioni decongelaţi. Pacientei i se administrează un tratament medicamentos pentru pregătirea endometrului în vederea implantării embrionului. Ovocitele importate sunt decongelate şi fertilizate în laborator cu spermă provenită de la partenerul pacientei sau de la donator (dacă este cazul), iar embrioniii rezultaţi sunt apoi transferaţi în uterul pacientei.