Este greu sa accepti faptul ca micutul tau, pe care il iubesti atat de mult, are o suferinta emotionala. Probabil ca doresti sa minimizezi acest aspect sau chiar sa nu vezi problema. Aceasta se intampla mai ales atunci cand copilul are o suferinta emotionala pe care o poti recunoaste ca fiind prezenta, insa pe care o intelegi cu greu deoarece este foarte intensa sau se intinde pe o perioada foarte lunga.
Tatal Lidiei a inteles de ce fiica lui s-a intristat cand cea mai buna prietena a ei a devenit cea mai buna prietena a altcuiva. S-a gandit si a sperat ca in cateva zile tristetea avea sa-i treaca. Dupa doua zile, tatal a inceput sa glumeasca si sa o tachineze in legatura ci incidentul, iar fata a simtit ca el „nu ia in serios” cat este de ranita, de trista si de singura se simte.
De asemenea se poate sa iti vina greu sa accepti suferinta emotionala a copilului tau, mai ales cand sursa acesteia pare cu totul misterioasa sau nesemnificativa.
Lucia era bucuroasa ca fiica ei adolescenta, Maria, nu avea probleme cu greutatea corporala, cum avea ea. Lucia era mandra de faptul ca fata ei era slaba si arata bine. Ca urmare, la inceput a fost destul de uimita in legatura cu faptul ca Maria a fost disperata cand a aflat, cu ocazia unei vizite la medic, ca s-a ingrasat cu 250 de grame.
Lucia se intreba de ce fiica ei se agita atat din cauza unei cresteri foarte mici in greutate. Era atat de incantata de infatisarea fiicei ei, incat nu a bagat de seama adevaratul sens al tulburarii emotionale a Mariei: fata se confrunta cu o tulburare alimentara.
Uneori, ca parinte, nu vezi suferinta emotionala a copilului din pricina ca esti profund implicat intr-o situatie dureroasa din propria ta viata, astfel incat nu poti face fata si problemei copilului.
Ionut s-a simtit foarte vinovat si jenat cand casnicia lui s-a incheiat cu un divort. Sentimentul sau de vinovatie era atat de coplesitor, incat nu a fost in stare sa remarce ca depresia fiului sau legata de divort a contribuit la diminuarea energiei emotionale si fizice de a juca baschet a baiatului. Ionut s-a suparat pentru ca fiul sau nu a fost acceptat in echipa, crezand ca baiatul este lenes, nu deprimat.
Daca ai avut acest tip de reactie, probabil a fost din cauza ca ai vrut sa eviti inca o suferinta emotionala. Aceasta dorinta te impiedica sa intelegi ca starea emotionala sau comportamentul copilului tau necesita o atentie crescuta. Cu cat accepti mai repede si actionezi in sensul rezolvarii problemelor copilului tau, cu atat actionezi mai mult in sensul diminuarii negarii.
Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan