Multi copii prezinta un anumit grad de comportament ostentativ si de solicitare excesiva a atentiei. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul copiilor mici, a caror abilitate de a mentine un echilibru pozitiv al stimei de sine este fragila si depinde de receptarea pozitiva din partea celorlalti.
Tendinta de a fi ostentativ poate face parte din temperamentul copilului, fiind ceva obisnuit la un copil cu o fire exuberanta si teatrala/ sociabila. De asemenea, copilul poate cauta atentie excesiva cand se simte singur, cand ii este frica de respingerea sociala sau nu este apreciat. Sentimentele exagerate de importanta pot constitui o aparare impotriva sentimentului de inadecvare.
In cazul in care copilul are tendinta de a se purta estentativ, poate avea deja o intreaga istorie de sentimente de suprasolicitare sau subapreciere in cadrul familiei. Indiferent de motive, copilul se poate purta ca si cum are nevoie din partea altora mai multa atentie pozitiva decat este firesc.
Comportamentul ostentativ poate fi cauzat de o atitudine neobisnuit de superioara. Daca o astfel de dispozitie este cronica, copilul ar putea avea o tulburare de dispozitie: schimbari ale dispozitiei rapide si puternice, de la sentimente depresive si de inadecvare la unele de excitatie si importanta exagerata.
Interventie posibila:
- Stabileste daca acest comportament tine de un stadiu al dezvoltarii sau este un semn al unei probleme care necesita atentie. Daca este un stadiu al dezvoltarii, comportamentul are o intensitate scazuta si se reduce cand acorzi copilului mai mult sprijin si grija. In cazul in care comportamentul ostentativ are legatura cu un tipar problematic, copilul pare mai hotarat si nu va reactiona prea bine la interventiile simple;
- Nu-l face pe copil sa se simta rusinat, ca modalitate de oprire a acestui comportament. Discuta fara sa critici: „Se pare ca acum ai vrea sa capeti niste timp si atentie in plus”;
- Apeleaza la un specialist daca exista si alte simptome care sa te ingrijoreze sau daca acest comportament ostentativ creeaza probleme majore in relatia cu copiii de aceeasi varsta sau la scoala.
Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan