In viata intrauterina, fatul manifesta o multitudine de senzatii si perceptii. Multi specialisti au cercetat daca in acest mediu intrauterin, bebelusul inca nenascut poate avea o viata emotionala. Ei bine, da. Sistemul sau senzorial si perceptiv este foarte bine dezvoltat inca de dinainte de a se naste.
In momentul in care mama ii poate percepe miscarile zilnice, acesta poate transmite diverse stari: poate fi suparat si sa dea dovada de miscari mai puternice sau poate fi vesel, mama resimtind in burtica o zbenguiala permanenta.
Intrucat sistemul sau senzorial si perceptiv este dezvoltat inca din acest mediu, specialistii au constientizat faptul ca fatul poate auzi diverse sunete. Sistemul auditiv al acestuia este bine pus la punct si foarte utilizat in ultimul trimestru de sarcina. Fatul cunoaste vocea mamei si a tatalui, cu conditia ca acesta sa comunice cu el inca din mediul intrauterin, ii poate percepe mamei ritmul cardiac si poate auzi diverse sunete de dincolo, din viata extrauterina.
Asadar, va memora foarte usor o melodie ori o poveste repetata de mama inca de cand acesta se afla in mediul intrauterin. Dezvoltarea acestor simturi il va ajuta foarte mult dupa nastere, intrucat va fi capabil sa recunoasca vocea mamei, mirosul acesteia, ritmul ei cardiac, simtindu-se in siguranta. De multe ori se spune ca odata repetata o melodie inca de cand se afla in mediul intrauterin, acesta o va putea memora si o va putea retine si dupa nastere, melodia respectiva aducandu-i o stare de liniste. Asadar, nu ezitati sa ascultati melodii lente, acestea il vor ajuta atat pe el in momentul acomodarii in noul mediu, cat si pe dumneavoastra, atunci cand bebelusul este nelinistit.
Multi cercetatori au realizat diverse experimente pentru crearea de genii. Au incercat sa puna in preajma gravidelor diverse dispozitive care sa repete formule matematice, fizice, stiintifice. Cu toate acestea, nu s-a putut dovedi faptul ca bebelusii nascuti intr-un astfel de mediu au fost mici creatii de geniu.
Inca din mediul intrauterin, tinerii parinti trebuie sa poarte un permanent dialog cu cel mic invaluindu-l pe acesta in multa dragoste si afectiune. In burtica ii va fi foarte placut sa auda vocea mamei sau a tatalui, putandu-le percepe miscarile si chiar palparea burticii de catre acestia. In acest mod, copilul se va simti in siguranta si ocrotit de dragostea parinteasca.
De cele mai multe ori, ecografic s-a dovedit ca bebelusii pot fi veseli in acel mediu, ca pot reusi sa zambeasca, sa isi suga degetul ori sa fie suparati.
In timpul celor noua luni de sarcina, mama trebuie sa se fereasca de emotii foarte puternice intrucat pot fi transmise foarte usor fatului prin placenta. Se cunoaste deja faptul ca tanara gravida alterneaza cu stari de euforie, dar si cu stari anxioase si de depresie. Adrenalina secretata de mama in aceste conditii va fi transmisa fatului prin sangele placentar, acesta trecand prin starile emotionale ale mamei. Starile anxioase sunt in detrimentul dezvoltarii bebelusului. In momente de suparare, mama va transmite fatului aceleasi stari pe care le resimte, fiind un dezavantaj in dezvoltarea bebelusului.
Asadar, incercati sa inlocuiti supararea cu bucuria, anxietatea cu euforia si nu uitati sa comunicati in orice moment cu bebelusul din burtica dumneavoastra care abia asteapta sa va auda glasul.