Stim cu toții despre comunicarea non-verbală. Dar cum se încadrează acest lucru în modul în care comunicăm cu cei dragi? Partenerul de viață, șotul și soția, copiii noștri.
Spargerea barierelor pentru tiparele de comunicare negative și înlocuirea lor cu modalități pozitive de comunicare este ceea ce mă pasionează. Spun asta pentru că în fiecare zi comunicăm, fie că o facem într-un mod indirect (chat-uri) sau față în fată.
Expresiile faciale, gesturile, postura și tonul vocii sunt instrumente puternice de comunicare. Iată cum puteți “citi” și utiliza comunicarea non-verbală pentru a construi relații mai bune acasă.
Comunicarea non-verbală poate fi arătată prin actul tactil.
De exemplu: îmbrățișări suplimentare, bătăi pe umăr/ pe spate, atingerea brațului, contactul fizic, etc reprezintă semne pozitive.
Expresiile faciale pot oferi indicii despre cum se simte persoana cu care discuți. De exemplu: un zâmbet, încruntarea/ aspectul dezaprobării sau chiar înclinarea capului pot „vorbi” partenerului.
Contactul vizual este important.
Atunci când o persoană privește în jos sau în altă parte, ar putea să însemne că nu este atentă la conversație. Spre deosebire de sentimentul că partenerul tău este angajat în conversație, atunci când există un contact vizual continuu.
Limbajul corpului are, de asemenea, un mod unic de a „(ne) vorbi”. Dacă ai brațele încrucișate, atunci ești închis spre conversație. Corpul partenerului tău este îndreptat spre tine sau este îndepărtat? Sau stați amândoi sau în picioare sau unul dintre voi stă jos, mai jos decât celalalt.
Indiferent dacă știți sau nu, atunci când interacționați cu alții, dați și primiți continuu semnale non-verbale. Toate comportamentele non-verbale – gesturile pe care le faci, postura ta, tonul vocii, cât de mult contact vizual faci – trimit mesaje puternice parneterului.
Chiar și atunci când taci, comunici în continuare non-verbal.
Comunicarea non-verbală poate juca diferite roluri:
- Poate accentua sau sublinia un mesaj verbal.
- Repetă și întărește adesea mesajul pe care îl faci verbal, prin cuvinte.
- Poate contrazice mesajul pe care încercați să îl transmiteți, indicându-i astfel partenerului că este posibil să nu spuneți adevărul.
- Poate completa un mesaj verbal. De exemplu, expresia feței transmite adesea un mesaj mult mai viu, mai colorat, decât o pot face cuvintele.