Ca si alte specii de animale, bebelusii se nasc cu capacitatea de a comunica si de a invata fara a sti un singur cuvant. Inca din primele zile, bebelusii se uita in permanenta la fetele care se perinda pe deasupra lor, incercand sa inteleaga ce se petrece, chiar imitand uneori expresiile faciale pe care le vad.
In decursul catorva saptamani de la nastere, un nou-nascut va incepe sa invete singur limbajul nonverbal, imitandu-i pe adultii din jurul lui. Daca deschideti gura sau scoateti limba in fata unui bebelus, va incerca sa faca si el acelasi lucru. Dupa cateva luni, poate copia miscarile buzelor, ale degetelor, ale sprancenelor, precum si alte expresii faciale. Cand ajunge pe la noua luni, parintilor le ajunge sa ii arunce o „uitatura” pentru a transmite mesaje incarcate afectiv, cum ar fi: „Fii atent!”, „Vrei sa te joci?” sau „Nu mai face asa!”.
Se poate ca bebelusii sa nu raspunda cerintelor parintilor, dar le vor arata intotdeauna ca mesajele au fost transmise si receptionate prin modificarile propriilor lor expresii si miscari ale corpului. Intelegerea comunicarii nonverbale a sugarului tau te va ajuta sa raspunzi in mod adecvat atunci cand plange, sa faci ce este nevoie pentru a-i alina o durere, sa il stimulezi corespunzator si chiar sa ii vorbesti prin intermediul gesturilor, cu luni inainte ca acesta sa poata comunica prin cuvinte.
Deoarece sugarii nu se pot exprima decat prin intermediul comunicarii nonverbale, nu este de mirare ca, dupa ce invata sa vorbeasca si isi dezvolta capacitatea cognitiva, metodele comunicarii nonverbale se vor modifica. De fapt, modificarile pe care le traieste bebelusul tau in cadrul comunicarii nonverbale reprezinta o marcare a tranzitiei catre urmatoarea etapa, aceea a copilariei mici.
Iata niste exemple ale diferentelor de comunicare nonverbala dintre sugari si copii mici:
- Cand vor sa obtina ceva. Atunci cand un sugar vrea ceva, arata cu degetul catre acel obiect si se uita scurt catre el, dar apoi stabileste un contact vizual cu mama lui, pentru a vedea daca i-a inteles dorinta. Copiii mici vor arata catre obiectul pe care-l doresc si apoi, daca este posibil, se vor duce sa-l ia. Daca acest lucru nu este posibil, vor continua sa arate si sa se zgaiasca la el, fara a mai verifica daca mama intelege ce vor ei.
- Sugarii fac cu mana pentru a saluta sau a spune la revedere sau fac bezele strainilor. Copiii mici stiu ca unii oameni primesc saluturi diferite fata de altii si, in mod normal, vor fi prudenti atunci cand le vor face semne strainilor, in cazul in care nu sunt sustinuti sau incurajati de parintii lor.
- Atunci cand bebelusii sunt anxiosi, par agitati, se freaca cu manutele pe fata sau isi lovesc urechile. Copiii mici isi trag de haine sau isi freaca mainile. In cazul sugarilor, suptul degetului mare reprezinta o modalitate de stimulare orala si de gratificare, dar pentru copiii mici acest lucru indica mai degraba anxietate.
- Bebelusii frustrati vor plange, vor arunca sau lovi cu obiecte. Copiii mici stiu sa isi exprime mai bine frustrarea. Se bosumfla sau iti arunca o privire amarata. Uneori pot incerca sa strice jucaria sau obiectul care ii frustreaza. Daca obiectul poate fi azvarlit, atunci ar fi mai bine sa te feresti.
- Bebelusii spun „te iubesc” cu fata, si mai ales cu ochii. Sugarii mici isi „balabane” mainile si picioarele atunci cand isi vad parintii, fratii sau animalul familiei.
Copiii mici sunt numai imbratisari si pupicuri. Aceasta este varsta la care copii isi exprima cel mai mult dragostea in mod fizic. Bucura-te de aceste clipe!
Sursa: „Limbajul secret al copiilor” – Lawrence E. Shapiro