Odata cu aparitia unei sarcini neprevazute, multe veti fi poate tentate sa recurgeti la intreruperea acesteia, din teama de a nu va pierde locul de munca sau ca urmare a unor amenintari cu destituirea de la serviciu. Si totul ca urmare a necunoscutelor legislative ale tarii noastre.
Asa ca uneori, nu va ramane decat sa va resemnati si sa apelati la solutii medicale care sa va scuteasca de supararile ramanerii fara un loc de munca. Nimic mai gresit, as putea spune.
Iata pe scurt, cateva explicatii la ceea ce veti putea face atunci cand va aflati in situatia de a fi viitoare mamica, iar sefii par ca explodeaza la auzul intrarii tale in concediul prenatal ori la concediul de crestere a copilului pentru doi ani, de frica achitarii catre stat a taxelor si impozitelor cuvenite din punct de vedere salarial.
Imediat ce ati aflat ca veti deveni mamica, nu va grabiti sa comunicati verbal sefului ca veti deveni mamica intrucat se poate grabi, adesea, sa restructureze societatea si sa va concedieze, in cele din urma, ca urmare a desfiintarii postului. Apelati la solutiile cele mai trainice si cele mai „placute” adesea pentru sefi. Faceti o comunicare scrisa in care ii aduceti la cunoastinta un astfel de lucru, bineinteles inscris ce va avea la baza eventual o adeverinta medicala. Daca va ganditi doar sa i-l inmanati, considerand ca ati rezolvat treaba, eu par sa va contrazic. Intotdeauna cereti un numar de inregistrare intrucat orice hartiuta in detrimentul sefilor pare sa se faca necunoscuta printre multe altele.
Asa ca, dupa obtinerea unui numar de inregistrare, pus chiar pe copia ce va va ramane voua, veti putea fi linistita. Din acest moment, cel al comunicarii scrise, angajatorul nu mai poate desface contractul de munca salariatei, indiferent de starea de solvabilitate al societatii. Asa ca, perioada de sarcina, dar si urmatorii doi ani, ii veti putea petrece in liniste, gandindu-va doar la bebelusul mult visat, supararile de la serviciu par sa nu va mai afecteze.
Daca totusi sefii apeleaza la solutia concedierii, necunoascand prevederile legislative ale Codului Muncii, puteti apela la solutia chemarii in judecata, in calitate de parat al angajatorului. Pe fondul cauzei, instanta, cu siguranta, va va da castig de cauza, repunandu-va in drepturile salariale. Iar daca angajatorul v-a cauzat un prejudiciu moral printr-un astfel de lucru, puteti solicita reparatii morale instantei.
Asa ca, intr-un cuvant, legislatia este de partea dumneavoastra!
Articol realizat de Tatiana Tuţă