Conferinta si Lansarea de Carte ”Calarind propriul tigru”

[imagebrowser id=1693]Conferinta ”Calarind propriul tigru” sustinuta de profesorul, psihoterapeutul si expertul in coaching Giorgio NARDONE va avea loc  in data 10 -11 MAI 2014 – CRYSTAL PALACE BALLROOMS.
”Oricare din noi adoarme in fiecare seara alaturi de un tigru. Nu poti sa stii daca, la trezire, acesta o sa vrea sa te linga sau sa te sfasie”.
Acest aforism antic, rod al intelepciunii chineze, ilustreaza relatia complicata a fiecaruia dintre noi cu sinele. In forul nostru interior salasluieste acest tigru, pe care putem invata sa-l strunim, in loc sa ne irosim resursele luptand cu el.
„Calarind tigrul” este o expresie metaforica: a reusi sa realizezi ceva aparent imposibil. In realitate, cum am putea convinge un tigru sa se lase calarit? Acest deziderat pare extrem de dificil, daca nu de-a dreptul utopic. Totusi, daca ne eliberam din capcana logicii obisnuite, din cea a rationalitatii si a asa-numitului „simt comun”, a fi calare pe un tigru devine nu doar posibil, ci si realizabil. Aceasta conferinta isi propune o prezentare a artei rezolvarii situatiilor problematice complicate personale si de grup apeland la stratageme – adica la solutii ingenioase si relativ simple.
Arta stratagemelor este caracteristica vietuitoarelor: daca observam animalele si plantele putem invata o multitudine de tactici de supravietuire si modalitati ingenioase ori tertipuri de aparare si de atac. Gratie inteligentei cu care a fost inzestrat, omul a imbunatatit ceea ce natura ii scotea in cale pretutindeni. Valoarea si utilitatea stratagemelor ca instrument rezolutiv sau terapeutic isi are originile in traditia greaca a subterfugiilor, curajului si iscusintei, in doctrina artelor martiale chinezesti privind maniera inventiva de a izbandi cu efort minim, respectiv in instrumentarul retoricii persuasiunii. Toate cele trei curente au in comun lipsa unei paradigme teoretice: esenta acestora rezida exclusiv in eficacitatea lor pragmatica.
Conform specialistilor Centrului de Terapie Strategica din Arezzo, Italia (al carui fondator si mentor este profesorul Giorgio NARDONE), schimbarile induse pe parcursul sedintelor de psihoterapie sau de coaching nu sunt produsul interactiunii directive de la “expert” catre “profan”, ci rodul descoperirilor conjugate ale celor doi pe parcursul unei convorbiri euristice, riguros sistematizate (pe baze stiintifice), consacrata sub denumirea de ”Dialog Strategic”.
Aceasta tehnica conversativa are darul de a “surmonta” rezistenta naturala pe care orice sistem psihic uman, individual sau extins, o opune la modificarea starii sale de echilibru, cu atat mai mult cand acesta sufera sau prezinta o conditie patologica. In plus, prin intermediul Dialogului Strategic, aceasta inertie sau refractaritate a sistemului psihic uman este folosita drept resursa. Pentru ca, psihoterapeutul sau consultantul (coacher-ul), asemenea unui bun strateg, uzand de manevre de abordare si comunicationale validate stiintific, ghideaza interlocutorul spre a deveni chiar protagonistul propriei vindecari sau artizanul rezolvarii dificultatilor cu care se confrunta, intr-un mod in care acesta se autoconvinge de ceea ce el insusi simte si descopera.
Cercetarile privind utilizarea Dialogului Strategic, intreprinse sub egida Centrului de Terapie Strategica din Arezzo, Italia, si practica indelungata in domeniu a profesorului Giorgio NARDONE si echipei sale de specialisti, au avut drept rezultat elaborarea a doua Modele operative originale:
Psihoterapia Scurta Strategica – o forma avansata de tratament psihologic care se remarca prin aplicarea unor protocoale specifice de interventie (suite de prescriptii terapeutice) concepute special pentru remisiunea rapida a celor mai intalnite afectiuni psihice si probleme de ordin psihologic (conform studiilor clinice, rata eficientei interventiilor variaza intre 85 si 90%), respectiv
Problem Solving & Coaching Strategic – un ansamblu de procedee de inspiratie psihoterapeutica (cum ar fi stratagemele menite sa neutralizeze rezistentele la schimbare, ori tehnicile rafinate de comunicare si persuasiune) care si-au gasit aplicatii valoroase in domeniul comportamentului organizational si managerial gratie capacitatii lor de rezolvare efectiva a situatiilor problematice in care rationalitatea si metodele traditionale dau gres.
Cele doua modele de interventie sus-mentionate sunt patentate la nivel international si inregistrate ca marci la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (World Intellectual Property Organization [WIPO]).
Participarea la aceasta conferinta va ofera ocazia de a va initia in aceste modele (patrunzandu-le tainele), de a lua cunostinta de conceptele si metodologia specifice, precum si de a va convinge de eficienta lor.
In cadrul conferintei, abordarea instructiv-formativa va fi preponderent de tipul „learning by doing” (“a invata facand”) si cat mai interactiva. Astfel, prin intermediul unor exercitii practice (de exemplificare si insusire a tehnicilor specifice), participantii vor putea deprinde abilitati de comunicare si rezolutive (”problem solving”) de factura strategica, menite sa confere eficienta sporita interventiilor la nivel individual (psihoterapeutice) sau in context organizational (coaching). De asemenea, se va putea solicita formatorului supervizarea unor cazuri clinice reale (din cazuistica participantilor), terapie “in direct” cu pacienti benevoli (adusi de participanti) sau indrumari privind abordarea si gestionarea unor situatii disfunctionale concrete din mediul organizational. Indicatiile si explicatiile acordate vor permite participantilor testarea ”puterii curative” sau ”eficientei operative” (in sensul raportului dintre efectul produs si eforturile depuse) a Modelelor de interventie Strategice.
PROFESORUL GIORGIO NARDONE
Profesorul Giorgio NARDONE a fondat, impreuna cu Paul WATZLAWICK, Centrul de Terapie Strategica din Arezzo (Italia), in cadrul caruia activeaza in prezent ca psihoterapeut, profesor si expert in coaching. Este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi terapeuti si totodata un exponent de seama al grupului de cercetatori cunoscut sub denumirea Scoala de la Palo Alto, gratie contributiei sale inovatoare.
Contributia sa remarcabila consta in crearea unor protocoale specifice de tratament pentru cele mai invalidante patologii psihice, demonstrand ca prin utilizarea lor se pot vindeca rapid si eficient cea mai mare parte dintre ele (atacuri de panica, tulburari fobico-obsesive, tulburari alimentare etc). Acesta a fost primul aport novator important, translatand terapia scurta catre o forma avansata de tehnica terapeutica, numita “Terapia Scurta Strategica”.
Un exemplu in acest sens este celebrul “Protocol al Marului”, o stratagema de interventie psihoterapeutica de mare succes in cazul agorafobicilor, “care ii ajuta pe pacienti sa se expuna unei situatii anxiogene, pentru ca atentia lor a fost directionata in alta parte si anume in directia indeplinirii unei actiuni mai complexe” (HOLDEVICI, Irina; Psihoterapii Scurte, Editura Ceres, Bucuresti, 2000). Cu alte cuvinte, prescriptia terapeutica le distrage pacientilor atentia de la simptom, determinandu-i, intr-un mod insidios, sa faca exact ceea ce le produce cea mai mare angoasa: sa iasa din casa.
Rezultatele cercetarilor sale clinice si-au gasit aplicatii valoroase in domeniul comportamentului organizational si managerial.
Prin intermediul strategiilor sistemice adaptate specificului problemelor semnalate de pacienti, a stratagemelor menite sa surmonteze rezistentele la schimbare, precum si al tehnicilor avansate de comunicare, profesorul Giorgio NARDONE a conceput si perfectionat un Model propriu original care se distinge prin capacitatea sa de interventie efectiva in situatiile in care rationalitatea si metodele traditionale nu functioneaza: “Problem Solving Strategico” (“Rezolvarea Strategica a Problemelor”), fapt demonstrat de cele 30 de carti de mare succes, traduse in mai multe limbi (engleza, franceza, germana, spaniola, rusa, japoneza).
In calitate de psihoterapeut, profesorul Giorgio NARDONE a tratat cu succes peste 15.000 de pacienti. Palmaresul sau mai include peste 300 de actiuni de consultanta si instruire de specialitate de care au beneficiat numeroase institutii sau organizatii (companii nationale si multinationale), ca de pilda: Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, Posta Italiana, Barilla, Tamoil, Illy, Johnson&Johnson, Ambrosetti, Pfizer, Coca Cola Company, RTI Mediaset.
Contributia sa stiintifica si aplicativa nu se rezuma doar la un model praxiologic de terapie, ci reprezinta o autentica “Scoala de gandire”, recunoscuta la nivel international, curent care grupeaza in jurul sau numerosi adepti, respectiv studenti, psihoterapeuti si manageri de pe intreg mapamondul.
De multi ani conferentiaza si tine seminarii in tari de pe toate continentele.
•    Conduce Scoala de Specializare Post-Universitara in Psihoterapii Scurte Strategice, cu sediul central la Arezzo si sediu secundar la Florenta;
•    Conduce Master Degree in Terapie Scurta Strategica cu sedii la Milano, Barcelona, Bogota, Madrid, Paris, Liege, Heidelberg, Moscova;
•    Director Stiintific al Scolii de Formare Manageriala in Comunicare si Problem Solving & Coaching Strategic, cu sediul central in Arezzo si sedii secundare la Milano si Madrid;
•    Presedinte al Societatii de Formare si Consultanta Specializata in Domeniul Dezvoltarii Resurselor Umane, STC Change Strategies;
•    Coordonator al Retelei Mondiale de Psihoterapie Scurta Strategica si Sistemica, precum si a Revistei Europene de Psihoterapie Scurta Strategica si Sistemica;
•    Co-Director al publicatiei “Journal of Brief, Strategic and Systemic Therapies”;
•    Fondator Emerit  al publicatiei “The American Association of Brief  & Strategic Therapists”;
•    Coordonator al Colectiei “Eseuri de Terapie Scurta”, publicata de Editura Ponte alle Grazie, Milano.

Pentru mai multe informatii privind activitatea profesionala si opera profesorului Giorgio NARDONE, accesati: http://www.giorgionardone.it
PROGRAMUL EVENIMENTULUI
SAMBATA, 10 MAI
09:00 – 10:00    INREGISTRARE PARTICIPANTI
10:00 – 10:30     DESCHIDEREA CONFERINTEI (ALOCUTIUNI)
10:30 – 11:45 PRELEGERI (insotite de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Arta de a depasi situatii problematice recurgand la solutii simple: Rezolvarea de probleme strategica (Strategic Problem Solving);
•    Fazele procesului rezolutiv strategic: Definirea problemei de rezolvat; Stabilirea obiectivelor in colaborare cu pacientul/clientul (precizarea bipartita a obiectivelor de referinta); Analiza ”Solutiilor Incercate” (Rezolvarilor reiterate ineficiente si disfunctionale);
•    Procedee rezolutive strategice: Tehnica ”Cum sa inrautatesti”; Tehnica ”Scenariului dincolo de problema” (care transcende problema); Tehnica ”Alpinistului”;
11:45 – 12:00    PAUZA DE CAFEA
12:00 – 13:15    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    ”Autoiluzionarea” strategica: De la iluzia adevarului obiectiv (realitatea pretins obiectiva) la invatarea constientizarii pragmatice (adaptative);
•    Strategii pentru dezvoltarea abilitatilor personale si metode pentru depasirea blocajelor autoinduse;
•    Arhitectura, mecanismul de actiune si tipologia ”autoamagirii”;
13:15 – 14:30    PAUZA DE PRANZ
14:30 – 16:00    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Tehnica utilizarii stratagemei: alegerea si aplicarea diferitelor tipuri de stratageme in functie de specificul problemei;
•    Arta persuasiunii: Limbajul inducerii schimbarii de remediere (in cazul perturbarii functionarii sau starii de bine) sau generative (in scopul dezvoltarii personale);
•    Alegerea si utilizarea procedeelor retorice si a tehnicilor de persuasiune;
•    Cum sa construiesti carisma personala si capabilitatea de sugestionare;
16:00 – 16:30    PAUZA DE CAFEA
16:30 – 18:30    PRELEGERE (si activitati practice/insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Dialogul strategic: Cum sa obtii intr-un mod facil, prin metoda conversatiei euristice, cele mai bune rezultate inca de la prima sedinta de psihoterapie/sesiune de coaching;
•    Maiestria de a formula intrebari strategice cu iluzia alternativei;
•    Constructia parafrazelor care restructureaza;
•    Ghidarea pacientului/clientului catre solutie: descoperirea dirijata sau parteneriatul de solutionare.
Discutii si interactiuni intre profesorul Giorgio NARDONE si participanti. Sesiune de intrebari si raspunsuri. Interventii ale participantilor.
18:30 LANSARE DE CARTE: “CALARIND PROPRIUL TIGRU”, de profesorul Giorgio NARDONE.
DUMINICA, 11 MAI
10:00 – 11:30    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Capcanele mintii (”Psiho-capcanele”) si autosabotarea (sau cum ajungem sa ne cream noi insine starile negative pe care le traim);
•    Tipuri de psiho-capcane: Cele mai comune 7 erori in gandire; Cele mai comune 8 capcane pe plan atitudinal-comportamental;
•    Depistarea psiho-capcanelor patogene;
11:30 – 11:45    PAUZA DE CAFEA
11:45 – 13:15    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Psiho-capcane patogene versus Psiho-solutii;
•    Psiho-capcanele fobicului, obsesivului, compulsivului si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele paranoicului, ipohondrului, depresivului si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele intalnite in tulburarile sexuale (impotenta, anorgasmie si Psiho-solutiile aferente;
•    Psiho-capcanele intalnite in tulburarile alimentare (bulimie, anorexie, vomiting) si Psiho-solutiile aferente;
13:15 – 14:30    PAUZA DE PRANZ
14:30 – 16:00    PRELEGERE (insotita de exemplificari practice). Tematica abordata:
•    Strategii de elaborare a Psiho-solutiilor.
DISCUTII SI DEZBATERI (interactiuni intre profesorul Giorgio NARDONE si participanti). SESIUNE DE INTREBARI SI RASPUNSURI. INTERVENTII ALE PARTICIPANTILOR. SUPERVIZAREA UNOR CAZURI PREZENTATE DE PARTICIPANTI.
16:00 – 16:30    PAUZA DE CAFEA
16:30 – 18:00 CONCLUZII SI IMPRESII/APRECIERI FINALE
18:00 – INCHIDEREA CONFERINTE
INFORMATII GENERALE
Cui se adreseaza?
Conferinta se adreseaza celor care sunt (sau aspira sa devina) promotori si catalizatori ai optimizarii comportamentelor si performantelor umane, ”rezolvatorilor” de situatii problematice, manifestate ca dificultati psihologice si organizationale (blocaje, perturbari, crize, stari maladive si altele asemenea), sau altfel spus, tuturor celor care pot activa ca ”agenti ai schimbarii” si care sunt interesati sa-si insuseasca abilitati rezolutive (de interventie) strategice: psihologi, medici, manageri, antreprenori, avocati, consultanti si specialisti in resurse umane (profesionisti si studenti).
Conferinta va fi avizata si creditata de Colegiul Psihologilor din Romania.
Locul desfasurarii
Crystal Palace Ballrooms, Sala Bucuresti si Sala Londra. Adresa: Calea Rahovei 198A, Sector 5, Bucuresti. Puteti consulta harta AICI. (hyperlink catre http://www.crystalpalaceballrooms.ro/CPB_GM.html)
Locatia dispune de parcare proprie gratuita.
Perioada desfasurarii
10 – 11 mai 2014
Profesorul Giorgio NARDONE va sustine prelegerile in limba italiana, iar participantii beneficiaza de traducere consecutiva din limba italiana in limba romana.
Cost participare
PERIOADA DE INSCRIERE    SUMA
06 – 30.04.2014                 700 RON
01 – 07.05.2014                 750 RON
Detalii inscriere
Numarul locurilor este limitat, ocuparea acestora realizandu-se in ordinea inscrierilor.
Persoanele interesate se pot inscrie completand formularul-tip disponibil aici. Informatii privind plata taxei de participare si confirmarea participarii se gasesc in formularul de inscriere. Dupa completare, formularul scanat va fi trimis, pana la data limita: 07.05.2014, la adresa de e-mail: conferinta@centruldeterapiestrategica.ro.
• Plata sumei reprezentand taxa de participare se va achita prin banca pana cel tarziu la data de 07.05.2014. Cei care doresc sa participe si nu s-au incadrat in termenul limita de plata prin banca, vor efectua plata chiar in ziua inceperii conferintei, la locul desfasurarii acesteia.
• Dejunul din pauza de pranz aferenta fiecarei zile este contracost – 45 RON si se va achita separat, fiind optional pentru participanti.
Contact
Informatii suplimentare se pot obtine la telefon 0723 275 275, in intervalul orar 9-14 sau prin e-mail: conferinta@centruldeterapiestrategica.ro
Detalii despre Centrul de Terapie Strategica din Arezzo (Italia), respectiv referitoare la programele de formare furnizate in Romania si in Italia, sunt disponibile la urmatoarele adrese de internet:
www.centruldeterapiestrategica.com (in limba romana)
www.centroditerapiastrategica.org
www.giorgionardone.it
www.psicoterapiabrevestrategica.it
www.problemsolvingstrategico.it
www.changestrategies.it

Articolul precedent
Articolul următor
Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare