Destul de des intalnita la copii, conjunctivita nu reprezinta o boala care poate lasa repercursiuni severe sau greu de tratat, ci ofera anumite senzatii neplacute pentru cel mic. Aceasta presupune inflamatia mucoaselor de la nivelul pleoapelor oculare.
Atunci cand anumite bacterii sau virusi reusesc sa patrunda la nivelul ochiului, acesta se va inflama indiferent de protectia oferita de lacrimi. Cu toate ca aceasta reprezinta o cauza destul de des intalnita in aparitia conjunctivitei, nu trebuie sa negam faptul ca acestia pot dezvolta anumite reactii alergice.
Asa ca, daca observati ca micutul nu isi poate desprinde dimineata pleoapele, are stare de mancarime, febra sau il deranjeaza lumina puternica, adresati-va medicului intrucat copilul manifesta primele semne ale aparitiei conjunctivitei. De regula, daca avem de-a face cu o inflamatie a pleoapelor ca urmare a patrunderii unor bacterii in acel mediu, medicul va prescrie antibiotic ca mod de tratare a conjunctivitei.
Asadar, conjunctivita poate deveni o afectiune severa atunci cand nu se gaseste tratamentul adecvat. Nu intotdeauna tratarea acesteia cu antibiotic poate fi si reusita sau unica sansa de vindecare.
Imediat ce ai descoperit ca micutul are conjunctivita sau suspectezi o astfel de problema ii poti aplica comprese cu apa calda sau rece pe ochi, administrandu-i ibuprofen. Ca durata de vindecare, conjunctivita dureaza intre 5 si 8 zile. Cu toate ca nu este o boala care sa manifeste grave complicatii, conjunctivita este o boala contagioasa, de aceea este indicat a va feri copilul sa intre in contact cu o persoana bolnava.
Administrarea picaturilor oculare se va face cu mare atentie. Copilul va trebui sa stea intins in pat, cu fata in sus, nemiscat. Intotdeauna picura in coltul interior al ochiului si spune-i sa incerce sa clipeasca cat mai mult. Inainte de folosire si dupa, spala-te pe maini. In timpul picurarii se va avea mare grija la globul ocular, care nu trebuie sa fie atins de pipeta.