Conjunctivita la nou-nascuti este una dintre cele mai frecvente afectiuni dobandite de acestia odata cu nasterea. Cu toate ca nu este o boala grava, incidenta sa la nastere este destul de mare.
Debutul conjunctivitei la nou-nascuti apare, de obicei, imediat dupa venirea pe lume a acestora. Medicii specialisti sunt de parere ca, de obicei, aceasta afectiune este transmisa de la mama la bebelus chiar in timpul nasterii. Infectiile pe care mama le poarta ori bolile cu transmitere sexuala pot genera astfel de simptome. Tocmai de aceea, mai inainte de nastere femeia este investigata de catre medici cu multa atentie, iar in cazul in care se constata ca aceasta este purtatoare a unor infectii ce s-ar putea transmite de la mama la nou-nascut, acestia ar putea recomanda nasterea prin cezariana.
Simptomele conjunctivitei la nou-nascuti sunt destul de comune. Tinand cont de faptul ca aceasta afectiune determina inflamarea conjunctivei (tesutul care acopera invelisul alb al ochiului), dar si interiorul pleoapelor, aceasta ar putea da senzatia de mancarime si usturime. Nou-nascutul nu isi va putea tine ochii deschisi care vor putea capata o culoare de un rosu intens. Va avea pleoapele umflate, undele de lumina deranjandu-l destul de mult. Conjunctivita s-ar putea manifesta si printr-o scurgere la nivelul ochilor si chiar lipirea acestora.
Ori de cate ori medicii constata o astfel de afectiune recomanda folosirea unor unguente pe baza de antibiotice sau folosirea unor picaturi de ochi. De obicei, conjunctivita la nou-nascuti se vindeca destul de repede, nefiind un semn de alarma pentru parinti. In cazul in care aceasta are drept cauza anumite bacterii atunci aceasta poate deveni contagioasa. Expunerea la un mediu poluant ar putea creste riscul imbolnavirii.
Fumul, vaporii toxici, dar si substantele chimice pot fi factori declansatori ai afectiunii. Tocmai de aceea, medicii recomanda cresterea micutului intr-un mediu sigur, ferit de substantele toxice ori daunatoare. |