Nu stii ce sa gatesti azi? Iti sugeram sa incerci o mancare cu conopida, mai ales ca are foarte multe proprietati anticancerigene. Material preluat de la prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro
[imagebrowser id=1368]“Conopida nu este altceva decat o varza cu studii superioare.”-Mark Twain
Conopida a trecut prin mai multe transformari si a castigat popularitate in Franta, la mijlocul secolului al XVI-lea. A fost cultivata ulterior in Eurpoa de Nord si Insulele Britanice. Statele Unite, Franta, Italia si India sunt tarile care produc cantitati semnificative de conopida.
Va trebui sa includeti conopida printre legumele crucifere pe care sa le consumati in mod regulat, daca doriti sa primiti in schimb aceste beneficii fantastice pentru sanatate.
7 beneficii oferite de conopida:
1. sursa excelenta de vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 si mangan
2. sursa foarte buna de proteine, fosfor si potasiu,
3. detoxifiere furnizata de conopida,
4. antioxidant si anti-inflamator,
5. sustinere cardiovasculara,
6. sprijin digestiv,
7. prevenirea cancerului.
Sunt multe studii care leaga dietele ce contin conopida de prevenirea cancerului, in special cu privire la urmatoarele tipuri de cancer: cancer de vezica urinara, cancerul de san, cancerul de colon, de prostate si cel ovarian. Aceasta legatura intre conopida si prevenirea cancerului nu ar trebui sa fie surprinzatoare, deoarece conopida ofera suport nutritiv special pentru 3 sisteme ale corpului: sistemul organismului de detoxifiere, sistemul antioxidant si sistemul anti-inflamator.
Conopida contine fitonutrienti care elibereaza compusi de sulf cu un miros specific, atunci cand este incalzita. Aceste mirosuri devin mai puternice cu cat creste timpul de gatit. Daca doriti sa reduceti acest miros la minim, sa pastrati textura crocanta a legumei si sa reduceti pierderea de substante nutritive, gatiti conopida doar o perioada scurta de timp.
Una dintre cele mai bune moduri de a consuma conopida si pentru a maximiza substantele nutritive din ea este sa fie consumata cruda. Cei care nu prefera sa o consume in stare cruda, sa incerce un piure de conopida, care este un inlocuitor delicios si sanatos a traditionalului piure de cartofi.
De obicei, bucatelele taiate in sectiuni egale ajuta gatirea in mod egal. Conopida se fierbe in putina apa sarta pana cand se inmoaie, timp de cateva minute. Supra-fierberea poate duce la pierderea substantelor nutritive, in special a vitaminei C.
Cum gatim conopida?
• piure de conopida fiarta, la care se adauga seminte de fenicul, alte ierburi si condimentele preferate,
• datorita formei sale si gustului, bucatelele de conopida crude sunt gustoase scufundate in diverse sosuri,
• conopida intreaga prajita cu chimen si lamaie,
• supa de conopida caramelizata – cu o textura minunata,
• omleta de conopida –delicioasa atat daca se mananca calda cat si rece,
• prajitura cu conopida si leurda sau spanac proaspat –cu 2-3 catei de usturoi,
• amestecata bine cu alte legume, linte si carne,
• bucatele de conopida prajite si adaugate la paste, musaca si in supa
• ca si muraturi.
Sursa poze: http://everydayhealthyeverydaydelicious.com/greek-cauliflower-chickpea-stew-w-spinach-kalamatas-feta/cauliflower-2/
http://www.girlmakesfood.com/grilled-cauliflower-steaks/
http://lacucinaitalianamagazine.com/recipe/insalata_di_rinforzo
http://www.redonline.co.uk/food/recipes/chicken-and-cauliflower-curry