Unii parinti se ingrijoreaza, crezand ca adevarata cauza a colicilor este constipatia. Intr-adevar, sugarii care se chinuie din rasputeri sa aiba un scaun, pot arata de parca ar fii in toiul unui meci de lupte greco-romane.
Totusi, constipatia inseamna de fapt un scaun tare, si doar cativa bebelusi hraniti cu lapte praf sufera de asa ceva. Majoritatea sugarilor care scancesc si se chircesc de parca i-ar durea ceva, au, de obicei, scaune moi sau chiar lichide.
Daca bebelusii care scancesc nu sunt constipati, de ce se chinuie asa de mult?
- Pentru a defeca, un sugar trebuie sa-si contracte stomacul si, simultan, sa-si relaxeze muschii anusului. Acest lucru poate fi dificil pentru un bebelus. Din greseala, multi le incordeaza pe amandoua in acelasi timp si se straduiesc sa faca excrementele sa traverseze anusul incordat.
- Bebelusii stau intinsi pe spate. Gandeste-te cat de greu ar fi si pentru tine intr-o astfel de pozitie!
Bebelusii se incrunta si scancesc atunci cand au un scaun pentru ca se straduiesc din greu sa depaseasca aceste doua provocari, nu pentru ca ii doare neaparat ceva.
Intestinele hiperactive – Plansul, crampele si reflexul gastrocolic
Bebelusul tau incepe sa planga si sa se chirceasca la scurt timp dupa ce incepe sa manance? Crampele si scancetele pot sa para semne ale unei indigestii, insa, de obicei, nu este decat o reactie intestinala normala, numita „reflexul gastrocolic” (literal, reflexul stomac-colon).
Prin acest reflex extrem de important, stomacul ii spune colonului: „E timpul sa te usurezi si sa faci loc pentru mancarea pe care tocmai am primit-o!”
Majoritatea sugarilor nu isi dau seama de momentul activarii acestui reflex. Altii simt un spasm moderat dupa ce mananca mai mult sau daca sunt obositi la sfarsitul zilei. Insa unii bebelusi simt aceasta contractie a intestinului ca pe un pumn in stomac. Acesti copii se chircesc de parca ar avea dureri ingrozitoare!
Dupa cum iti poti imagina, reflexul gastrocolic poate fi chiar si mai suparator daca bebelusul este constipat si colonul lui trebuie sa faca eforturi pentru a impinge afara scaunul mai constistent.
Oricum ar fi, majoritatea copiilor care plang din cauza acestui reflex au scaune moi, pastoase. Ei plang pentru ca sunt hipersensibili la aceasta senzatie ciudata.
Parintii care cred ca gazele stau la baza crizelor de colici au doi aliati, bunicile si medicii. Generatii de-a randul, bunicile le-au sfatuit pe proaspetele mamici sa trateze colicile bebelusului lor evitand mancarurile care produc gaze, batandu-i pe spate ca sa ragaie si dandu-le ceaiuri pentru calmarea burticii.
Decenii la rand, medicii le-au sfatuit pe mamici sa isi modifice regimul alimentar sau sa schimbe laptele praf al bebelusului ori sa le dea bebelusilor picaturi pentru eructatie (cu simeticona), care reduc cantitatea de gaze din intestine.
Mai multe experimente stiintifice au aratat ca picaturile de simeticona sunt la fel de eficiente precum apa chioara. S-ar putea ca gazele din intestinele copilasului tau sa provina mai ales din mancarea digerata, nu din aerul pe care il inghite.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp