Din fericire, bebelusii alaptati nu se constipa aproape niciodata. Chiar si daca trec cateva zile fara sa aiba scaun, dupa aceea consistenta acestuia este pastoasa, aproape moale. Pe de alta parte, bebelusii hraniti cu biberonul se constipa, dar exista cateva solutii de bun-simt care sunt de ajutor in aceasta situatie.
Schimba marca de lapte praf – Cateodata schimbarea laptelui praf poate elimina constipatia. Unii bebelsi au scaune mai moi atunci cand beau lapte condensat, iar altii, cand sunt hraniti cu lapte praf il tolereaza mai bine pe cel pe baza de lapte de vaca fata de cel de soia.
Dilueaza amestecul – Scaunele bebelusului se pot ameliora daca adaugi 30 ml de apa sau 15 ml de suc de prune pentru adulti, o data sau de doua ori pe zi direct in laptele condensat. Nu da niciodata copiilor sub un an miere sau sirop de porumb ca laxativ.
Deschide „usa” – O ultima solutie pentru constipatie este sa-ti ajuti bebelusul sa-si relaxeze muschii anusului. Se intampla frecvent ca bebelusii care se incordeaza pentru a avea scaun sa isi contracte, de fapt, anusul. La fel ca adultii care nu se pot bate pe crestetul capului cu o palma daca fac miscari circulare pe abdomen cu cealalta palma, multi bebelusi intampina dificultati atunci cand trebuie sa isi contracte muschii stomacului si sa relaxeze simultan rectul.
Precautii in legatura cu scaunele: uneori constipatia semnaleaza o problema mai grava.
Se poate ca bebelusii sanatosi sa nu aiba scaun o zi sau doua. Totusi, scaunele rare pot semnala o problema mai grava. Daca se intampla ca bebelusul tau sa nu aiba scaun mai mult de doua sau trei zile, ar trebui sa cotactezi pediatrul.
Acesta ar trebui sa consulte copilul pentru a investiga prezenta a trei boli rare, dar tratabile, care se pt ascunde in spatele constipatiei:
- Hipotiroidismul – Aceasta boala este usor de tratat si este cauzata de o activitate sub limita normala a glandei tiroide, dar care, netratata la timp, poate incetini dezvoltarea mintala.
- Boala Hirschprung (megacolonul congenital) – Aceasta ocluzie intestinala rara apare atunci cand muschii rectali nu se pot relaxa pentru a permite eliminarea materiilor fecale. Se poate corecta prin interventie chirurgicala.
- Botulism infantil – Aceasta boala extrem de rara provoaca paralizia temporara la bebelus. Este cauzata de sporii de botulism din pamant si din lichidele dulci, precum mierea (care nu trebuie consumata inainte de varsta de doi ani).
Incearca sa ajuti anusul bebelusului sa se destinda miscand picioarele copilului ca si cand ar pedala pe bicicleta si masandu-i funduletul. Daca aceste metode nu au efect, introdu in anus, 2-3 cm, un termometru uns cu putina crema. De obicei, bebelusii reactioneaza incercand sa il impinga afara si, de multe ori, elimina si materiile fecale.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp