Constipația la copii este o problemă frecventă, caracterizată de dificultatea eliminării scaunului, însoțită de crampe și, uneori, chiar sângerări. Este o afecțiune dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Aceasta poate fi gestionată de către părinți, printr-o adaptare a dietei la nevoile copilului și prin educația treptată cu privire la utilizarea toaletei și/sau a oliței.
Copiii se pot confrunta cu constipația de la cele mai fragede vârste. Este important să identifici cauzele și simptomele, precum și să știi cum să gestionezi aceste episoade. Află cum se manifestă constipația, dar și care sunt cele mai eficiente metode care te scapă rapid de constipația la copii.
Cauzele constipației la copii
În general, constipația la copii se manifestă pe termen scurt și este ușor de gestionat de la primele simptome. Aceasta este diagnosticată ca și constipație ocazională, fără să aibă un impact major asupra calității vieții și sănătății copiilor. De cele mai multe ori este cauzată de schimbări bruște în alimentația micuților, introducerea într-un mediu nou sau începerea utilizării oliței.
Atunci când constipația persistă pe termen lung, de la săptămâni la luni, poate fi considerată constipație cronică. Simptomele persistente devin din ce în ce mai dificil de gestionat și pot afecta calitatea vieții copilului. În astfel de situații, este recomandat să consulți un medic specialist pentru a obține un tratament adecvat și sigur.
Cel mai des întâlnite cauze ale constipației la copii sunt legate de:
- Schimbarea bruscă a alimentației, sau introducerea unor alimente noi în dieta copilului;
- Consumul redus de lichide;
- Sedentarismul prelungit și lipsa mișcării;
- Alergia sau intoleranța la laptele de vacă și consumul ridicat de lactate;
- Introducerea într-un mediu nou, la școală, grădiniță, creșă;
- Schimbări în rutină;
- Amânarea frecventă a eliminării scaunului din diverse motive.
- Administrarea anumitor tratamente medicamentoase care au ca reacție adversă constipația;
- Factorii genetici și anumite afecțiuni medicale care declanșează episoadele de constipație la copii.
- Impactul pe termen lung al constipației la copii
Dacă nu este tratată, constipația poate afecta stilul de viață și nivelul de energie. În plus, episoadele repetate de constipație care devin din ce în ce mai dificil de ameliorat pot duce la apariția altor afecțiuni medicale. Printre cele mai întâlnite probleme pe termen lung asociate cu constipația la copii se numără:
- hemoroizii, ca urmare a efortului crescut de defecație;
- fisurile anale;
- hemoragii în timpul efortului de defecație;
- incontinența fecală, pierderea controlului asupra tranzitului intestinal;
- prolapsul rectal, o afecțiune care necesită asistență medicală specializată;
Cum poți gestiona constipația la copii
Este important să reacționezi la primele semne ale acestei probleme. Prin ajustări simple în dieta și rutina zilnică a copilului, poți încuraja un tranzit intestinal sănătos și să reduci riscul recurenței constipației.
Un prim pas este să te asiguri că cel mic consumă suficientă apă. Deshidratarea poate contribui la constipație, așa că încurajează-l să bea apă în cantități adecvate pentru vârsta sa.
Adaptează dieta copilului pentru a include alimente bogate în fibre, precum fructe, legume și cereale integrale. Evită alimentele procesate și cele bogate în zahăr și încurajează un program regulat de mese pentru a susține o digestie sănătoasă.
Suplimentele cu bacterii bune pot fi utile pentru a sprijini sănătatea sistemului digestiv al copilului. Acestea pot fi introduse în dieta zilnică și pot ajuta la promovarea unui tranzit intestinal normal.
Încurajează activitatea fizică regulată, cum ar fi plimbările și mișcarea, pentru a stimula digestia și eliminarea scaunului. Aceste mici schimbări în stilul de viață pot contribui la evitarea constipației.
Copyright imagini: https://elements.envato.com/photos