[imagebrowser id=1394]Constipatia sugarului este una dintre problemele ingrijoratoare pentru parinti. In primele luni de viata, cel mic se poate confrunta cu o astfel de simptomatologie.
De obicei, sugarul alaptat la sanul mamei se constipa destul de rar, mult mai frecvente fiind cazurile in care pentru hrana sa este folosit lapte formula, fiind mai greu digerabil.
De asemenea, in cazul in care in alimentatia sugarului sunt introduse anumite alimente noi este posibil ca acesta sa se constipe. Mama va trebui sa aiba in vedere consistenta scaunului, dar si intervalul acestora.
In cazul in care sugarul este alaptat la san, mai mult ca sigur numarul scaunelor va fi foarte mare, uneori aparitia lor va fi chiar dupa fiecare masa. Cu timpul, insa acest lucru se va putea modifica, tranzitul intestinal al micutului schimbandu-se.
Chiar daca sugarul are scaune la un interval de doua sau chiar trei zile nu inseamna intotdeauna ca este si constipat. Mama va trebui sa urmareasca cu mare atentie daca acestea sunt moi, dar si reactiile celui mic.
Ori de cate ori observati ca micutul prezinta semnele constipatiei este indicat sa mergeti la medic. In acest caz, specialistul va va putea recomanda sa schimbati formula de lapte ori sa ii introduceti copilului in alimentatie mai multe lichide ori produse diuretice.
Fiind mult prea mic, in primele clipe de viata, sugarul ar putea fi totusi ajutat de catre mama, insa cu multa atentie. Supozitoarele cu glicerina introduse cu grija in rectul bebelusului pot fi o solutie provizorie, atunci cand scaunul nu conteneste sa apara.
In cazul in care observati ca micutul are scaun cu urme de sange ori atunci cand este balonat, are burtica umflata, plange va trebui sa va prezentati de urgenta la medicul specialist pediatru in vederea investigarii cauzelor si recomandarii unui tratament de specialitate.