Circula un mit printre viitoarele mamici conform caruia consumul de cafea nu este recomandat in perioada sarcinii. Cat este mit si cat este realitate nu se stie cu exactitate deoarece rezultatele cercetarilor in acest domeniu sunt neconcludente. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi sa eviti cofeina in timpul sarcinii sau, cel putin, ar trebui sa limitezi consumul.
In foarte multe cazuri sarcina modifica poftele si nevoile organismului. Astfel daca inainte nu plecai dimineata de acasa fara sa-ti bei cafeaua, este posibil ca pe perioada sarcinii sa nu o mai suporti. Sau invers (asa cum a fost si cazul meu). Marturisesc ca in primul trimestru de sarcina imi placea la nebunie sa simt mirosul de cafea, desi nu consumam de obicei cafea.
In ansamblu, studiile arata ca un consum moderat – 200 mg cel mult pe zi, adica aproximativ cantitatea continuta in 2 cesti – nu are efecte negative asupra mamei sau copilului.
Dar acest lucru nu este valabil in cazul cantitatilor mari de cofeina – peste 500 mg pe zi, sau peste 5 cesti de cafea pe zi. Consumul regulat de astfel de cantitati mari de cofeina poate determina scaderea greutatii si a circumferintei craniene a copilului. Greutatea mica la nastere poate determina dificultati in mentinerea temperaturii normale a corpului copilului si a unor nivele normale ale glicemiei, ceea ce ar putea genera si alte probleme.
Cea mai obisnuita sursa de cofeina este cafeaua. Ceaiul, bauturile carbogazoase, cacao si ciocolata contin si ele cofeina. Pentru a reduce cantitatea de cofeina consumata zilnic, poti opta pentru bauturile decofeinizate. Sau in cazul bauturilor calde, redu timpul de fierbere. De exemplu, daca lasi pliculetul de ceai in apa clocotita un singur minut in loc de cateva minute se poate reduce aproape la jumatate continutul de cofeina.