Consumul de lapte s-a dovedit a fi adesea contestat de catre cercetatorii. Unii sunt de parere ca un consum regulat al laptelui creste sansele de a deveni mamica atunci cand iti doresti, stimuland functia ovariana.
Altii, in schimb, contesta asemenea teorii si sunt de parere ca laptele prin aportul de grasimi pe care il contine afecteaza functia fertila a organismului.
In acest fel, vitaminele solubile A, D, E si K capata un rol destul de important in preconceptie.
Vitamina A – ajuta la dezvoltarea sistemului osos si are capacitati miraculoase asupra aparatului reproducator.
Vitamina D – contribuie la mentinerea calciului in organism.
Vitamina E – mentine sanatatea membranei celulare.
Vitamina K – ajuta la depunerea calciului la nivelul sistemului osos.
Cu toate acestea, unii cercetatori sunt de parere ca laptele pasteurizat isi pierde proprietatile si vitaminele intrucat fierberea la temperaturi inalte determina imposibilitatea organismului de a le mai absorbi. Nici laptele nepasteurizat nu este indicat consumului intrucat poate mari sansele de infectare cu listeria, o bacterie periculoasa care poate conduce la avort spontan.
Chiar si asa, laptele nu ajuta in toate situatiile aparute ca urmare a infertilitatii. In cazul in care organismul nu manifesta perioada ovulatorie, laptele nu va putea ajuta sa iti reglezi asemenea momente din viata. In schimb, ajuta la tratarea dezechilibrelor hormonale sau cele provocate de alimentatie.