Dupa implinirea varstei de sase luni va trebui sa incerci sa iti pregatesti bebelusul pentru etapele alimentatiei diversificate. Cu toate acestea, totul se va face treptat, respectand regulile diversificarii in asa fel incat sa preintampinam aparitia eventualelor alergii la bebelus. Atunci cand va trebui sa introducem pestele in alimentatia copilului va trebui sa manifestam o grija mai aparte intrucat riscul ca micutul sa fie predispus unor eventuale alergii este mai mare.
Potrivit specialistilor pestela va putea fi introdus in alimentatia celor mici inca de la varsta de sase luni, dar cu multa grija. De asemenea se va recomanda in meniul micutilor un peste foarte slab. Daca parintii celui mic au fost predispusi la alergii alimentare este indicat ca introducerea pestelui sa se faca dupa varsta de un anisor. Altii sunt de parere ca pestele va trebui introdus mai devreme intrucat nutrientii si compozitia acestuia sunt benefice dezvoltarii copilului, in mod special a sistemului nervos central.
Dupa introducerea pestelui in alimentatie este indicat sa il urmariti pe cel mic in asa fel incat sa ii puteti observa reactiile dupa consum. De aceea, daca vor aparea anumite eczeme sau pete rosii la nivelul pielii este indicat sa opriti administrarea si sa va adresati de urgenta medicului specialist.
Iata o parte din semnele prezentei unei alergii datorate consumului de peste la bebelusi:
- Edeme la nivelul fetei, limbii si a buzelor;
- Iritatii la nivelul tesutului epidermic;
- Stare de diaree si varsaturi;
- Dureri abdominale puternice;
- Coma.
Daca observi prezenta unor astfel de simptome este indicat sa te prezinti de urgenta la medicul specialist in asa fel incat starea bebelusului sa nu se inrautateasca, pestele fiind unul dintre alimentele cu cea mai mare rata de risc.
Atunci cand ti se recomanda sa ii introduci pestele in alimentatie este indicat sa te asiguri ca acesta este destul de bine gatit. Poti opta catre varianta cu aburi, pentru ca mai tarziu sa il prepari la cuptor, fiert sau chiar la gratar. De asemenea, evitati consumul de peste congelat, copiilor fiindu-le recomandat consumul de peste proaspat, gatit imediat dupa cumparare. De asemenea, la cumparare este indicat sa alegeti varianta file, in asa fel incat acesta sa nu prezinte oase. Chiar si asa se va recomanda verificarea pestelui dupa preparare astfel incat cel mic sa fie ferit de inec.
Peste nerecomandat consumului de catre bebelusi:
- Rechin;
- Scrumbie.
Pestele indicat consumului de catre copii va trebui sa nu intre in contact cu un mediu bogat in mercur si sa contina suficiente elemente nutritive, de genul acizilor grasi Omega 3. Iata asadar pestele recomandat consumului celor mici:
- Salau;
- Stiuca;
- Pastrav;
- Hering;
- Macrou;
- Somon;
- Sardina;
- Crap.
Copii cu varsta de pana la un anisor vor trebui sa consume de doua ori pe saptamana circa 30 grame de peste, cantitatea dublandu-si proportiile odata cu trecerea anilor.
Dintre beneficiile consumului de peste la copii putem enumera:
- Intarirea sistemului imunitar al organismului;
- Imbunatateste capacitatea de concentrare a copilului;
- Imbunatateste simtul vazului;
- Ajuta la revigorarea pielii, favorizand protectia impotriva aparitiei eczemelor.