Orice viitoare mamica stie ca unul din primele semne ale nasterii sunt contractiile. Dar nu toate contractile sunt la fel. Unele din ele te pot pacali. De la colegii de la www.nou-nascuti.ro am aflat cum putem recunoaste contractiile false.
Contractiile Braxton-Hicks, „botezate” astfel dupa numele doctorului care le-a descris pentru prima data, sunt contractii „false”, care nu semnaleaza declansarea travaliului. Ele sunt un fel de „antrenament” al uterului, care se pregateste pentru adevaratele contractii uterine din timpul travaliului.
Contractiile Braxton-Hicks apar inca de la sase saptamani de sarcina, dar majoritatea mamicilor nu le simt atat de devreme. Unele nu le simt niciodata. Dar cele mai multe incep sa-si dea seama ca se petrece ceva dupa jumatatea sarcinii. Pe masura ce sarcina avanseaza, contactiile Braxton-Hicks apar mai des, dar raman totusi putin frecvente, neregulate si nedureroase. Totusi unele mamici nu reusesc sa faca diferenta intre contractile Braxton-Hicks si cele adevarate, banuind declansarea unui travaliu prematur. Adevarul este ca uneori nu-ti poti da seama daca ai contractii false sau adevarate si, daca nu ai trecut de pragul celor 37 de saptamani, cel mai bine este sa consulti de urgenta medicul, in special daca ai mai mult de patru contractii pe ora sau apar alte semne ale travaliului prematur.
La cateva saptamani de DPN, contractile pot sa devina mai intense si mai frecvente, uneori chiar si usor dureroase. Ele incep sa inmoaie si sa stearga colulul, uneori incep si sa-l dilate putin. Aceasta este perioada de pre-travaliu.
Contractiile Braxton-Hicks
In zilele si saptamanile dinaintea nasterii, contractile Braxton-Hicks pot sa devina mai regulate, mai dese si chiar dureroase. Multe mamici se pacalesc si considera ca a inceput travaliul. Totusi exista diferente intre contractile Braxton-Hicks si cele adevarate. In travaliul fals contractile nu cresc ca intensitate, ca durata sau ca frecventa.
Daca esti la cateva saptamani de nastere si contractile false incep sa te deranjeze incearca aceste tehnici de relaxare a uterului:
Odihneste-te sau schimba pozitia. Daca te asezi putin in pat si te odihnesti, contractile Braxton–Hicks ar trebui sa inceteze. Daca nu inceteaza ai putea sa fii deja in travaliu.
Fa o baie calduta.
Bea apa. Uneori aceste contractii sunt provocate de deshidratare.
Daca ai contractii care devin mai frecvente, regulate si dureroase si nu ai trecut inca de 37 de saptamani, contacteaza medicul. La medic trebuie sa apelezi si daca:
Ai dureri abdominale, crampe ca la menstruatie.
Ai mai mult de patru contractii intr-o ora, chiar daca sunt nedureroase.
Ai sangerari vaginale.
Ai scurgeri vaginale apoase, mucoase sau cu sange.
Simti o presiune asupra pelvisului.
Ai dureri in zona lombara.
Daca ai trecut de 37 de saptamani inseamna ca bebe este gata sa te cunoasca. Nu trebuie sa-ti suni medicul imediat. Asteapta pana cand contractile dureaza 60 de secunde si vin la distanta de cinci minute, apoi mergi la maternitate.
Nastere usoara!