Primul stadiu al travaliului consta in contractii, urmate de stadiul de impingere si apoi de nastere.
Pentru majoritatea femeilor, cel dintai stadiu, travaliul este mai dureros decat impingerea, deoarece
- dureaza mai mult,
- devine treptat (sau rapid) mai intens pe masura ce progreseaza
- implica un numar mare de muschi, ligamente, organe, nervi si suprafata pielii.
Totul de la zona sanului / coastei in jos functioneaza din greu, contractandu-se cat mai puternic posibil timp de un minut din doua sau trei timp de ore.
Impingerea merge mult mai repede. Senzatia de impingere apare la fiecare contractie provocata de coborarea craniului fetal in pelvis.
Fara epidurala sau medicamente, majoritatea femeilor evalueaza travaliul in faza activa cu 10 pe scara durerii. Cu tehnici bune de gestionare a durerii, respiratie, relaxare, masaj, hipnoza si alte metode care erau (si inca sunt) populare, majoritatea femeilor pot scadea mult senzatia durerii.
Pana cand sunteti gata sa impingeti si copilul apasa in canalul de nastere, cea mai mare parte a muncii este gata. Capul bebelusului apasa pe nervii care desensibilizeaza pelvisul si multe femei raporteaza ca se simt amortite.
Procesul de impingere este adesea o usurare, deoarece este un indemn natural la care pot ceda. Este activ, nu pasiv. In sfarsit, poti face ceva pentru a scoate copilul afara.
Aveti in vedere faptul ca durerea este cu totul subiectiva. Fiecare avem propriile noastre sisteme nervoase, experiente personale, etc. Nu este de datoria noastra sa judecam ce este dureros pentru ceilalti oameni.