Atunci cand un bebelus observa un obiect nou, reactioneaza pe masura si face tot ce ii sta in puteri sa invete lucruri noi despre acel obiect, astfel ca surpriza initiala il ajuta foarte mult sa invete ceva interesant.
Un studiu recent realizat releva faptul ca un bebelus poate identifica un obiect neobisnuit ca fiind ceva mai degraba interesant decat o jucarie de-a sa, si va intreprinde diferite experimente cu aceasta, care il vor ajuta sa o inteleaga mai bine. Practic, micutul tau este un mic geniu, care nu vrea decat sa descopere lucruri noi atunci cand murdareste peretii cu spaghete.
Adultii care sunt oameni de stiinta adora sa studieze ceea ce le place bebelusilor, deoarece ii ajuta sa inteleaga de unde porneste stiinta umana. Ce cunoastem despre lume la doar cateva luni dupa ce am ajuns aici, in aceasta lume?
Alte studii releva faptul ca bebelusii sunt interesati in mod obisnuit de… neobisnuit. In diferite studii, bebelusii sunt atrasi de bile care aluneca pe pereti, care sa ascund si mai apoi reapar dar in alte forme sau culori, sau pur si simplu care plutesc in aer.
Bebelusii care inca nu vorbesc, evident ca nu cunosc legile fizicii, dar sunt tentati sa ofere mai multa atentie obiectelor care nu se comporta normal. Aceasta a demonstrat intotdeauna ca micutii au o putere mult mai mare de intelegere a lumii. Desi adultii nu le ofera sansa de a-i convinge ca sunt atat de dezvoltati.
Atunci cand cei mici invata ceva nou, ei demonstreaza curiozitate si surpriza. Cercetatorii au vrut sa afle de ce bebelusii sunt asa de atrasi de catre evenimentele surprinzatoare. De ce are loc aceasta reactie de surpriza? Aceasta ramane un mister, desi reactia in sine este foarte comuna. Conform studiilor, se presupune ca actul surprizei ajuta in procesul de invatare, influentandu-l pe bebe sa testeze proprietatile neobisnuite ale unui obiect obisnuit.
Intr-un experiement, li s-au aratat bebelusilor mingii si cuburi in circumstante obisnuite si mai putin obisnuite. Pana la urma, erau mai degraba atrasi de obiectele care reactionau ciudat. Bebelusii care au aratat reactia de surprindere au fost si cei care au invatat sa asocieze un sunet cu un obiect anume, demonstrand recunoasterea unui obiect.
Ce trebuie sa stim noi este ca si bebelusii nostri experimenteaza in fiecare zi. Urca un obiect pe scaun si de acolo ii dau drumul sa vada ce se petrece. Daca vad un obiect care zboara, il testeaza lasandu-l sa cada. In mod constant, copiii testeaza obiectele din jurul lor, in timp ce se joaca.
Surprizele foarte mari pot reprezenta o buna motivatie pentru cel mic sa invete ceva nou. Surpriza pentru adulti vine din faptul ca, desi poate nu ne dam seama, copiii nostri experimenteaza zi de zi.
Nu numai ca bebelusii au o cunoastere dezvoltata a lumii care ii inconjoara, dar o si folosesc pentru ca adultii sa testeze anumite ipoteze. Bebelusii ii dau frau liber cunoasterii, sa le invadeze comportamentul, sa-i ajute sa exploreze lumea, exact asa cum o fac si adultii.