Un studiu efectuat de Institutul Francez al Sanatatii Publice a aratat ca bebelusii nascuti din mame care au urmat tratamente impotriva infertilitatii sunt de doua ori mai predispusi sa faca leucemie.
Leucemia acuta limfoblastica este cea mai comuna forma infantila a bolii. Copiii erau de 2,6 ori mai expusi riscului de a dobandi aceasta varianta a maladiei. In ceea ce priveste leucemia acuta mieloida, copiii prezentau un risc de 2,3 ori mai mare sa o faca.
Copiii ale caror mame nu au reusit sa ramana insarcinate natural timp de un an, dar au conceput, intr-un final, prezentau un risc cu 50% mai crescut de a se imbolnavi de leucemie.
Riscul major era asociat cu fertilizarile in-vitro si cu inseminarea artificiala. Oamenii de stiinta nu cunosc motivul exact pentru care se produce acest fenomen.
“S-a banuit de la inceput ca reproducerea asistata creste riscul ca bebelusul sa sufere de cancer. S-a ajuns la concluzia ca foarte multe cazuri de leucemie infantila au o origine pre-natala“, a declarat Jeremie Rudant, de la Centrul Pentru Cercetare Epidemiologica din Franta.
La studiu au luat parte aproximativ 2,445 de copiii, impreuna cu mamele lor. 764 de micuti fusesera diagnosticati cu leucemie. Restul de 1,681 erau sanatosi. Mamele au fost intrebate cat timp le-a luat sa conceapa si daca au urmat vreun tratament special pentru fertilizare.
Desi riscul ca micutul sa se imbolnaveasca de leucemie este mai mare in cazul bebelusilor conceputi artificial, un numar foarte mic din acestia chiar fac boala. In Anglia se diagnosticheaza anual aproximativ 400 de cazuri de leucemie infantila, din care trei sferturi sunt copii proveniti din tratamente pentru fertilizare.
Asadar, recurge fara teama la tratamentul de fertilizare.