Darcia Narvaez, profesoara de psihologie la Notre Dame, a descoperit ca acei bebelusi care sunt rasfatati cu multa afectiune devin copii mai buni, mai inteligenti si mai empatici.
Cercetatoarea a efectuat trei studii separate. Primul compara felul in care isi cresc americanii si chinezii copiii. Al doilea avea ca scop urmarirea evolutiei dezvoltarii intelectuale si emotionale a bebelusilor implicati in cazuri de abuz iar al treilea examina comportamentul parintilor copiilor in varsta de 3 ani fata de acestia.
Toate cele trei studii au dezvaluit acelasi lucru: copiii carora li se arata mai multa afectiune au numai de castigat din asta. Cercetatorii au descoperit ca acei copiii care erau tinuti mai mult in brate de parinti, carora li se alina supararea mai repede si care erau disciplinati fara pedepse corporale deveneau mai empatici si mai intelegatori cu cei din jur pe masura ce cresteau.
Antropologii cred ca practicile afective caracteristice oamenilor din ziua de azi sunt asemanatoare cu cele folosite acum cateva mii de ani in comunitatile de vanatori si culegatori. Asta inseamna ca, in mod natural, creierul copilului are nevoie de iubire pentru a se dezvolta conform asteptarilor.
Cercetatorii dau ca exemplu in sprijinul teoriilor lor faptul ca bebelusii plang instinctiv atunci cand sunt lasati sa doarma singuri. In perioada de inceput a societatii umane, un copil nu dormea niciodata la asemenea distante de parinti, pentru ca nu putea fi protejat eficient, relateaza modista.ro.
Creierul bebelusului declanseaza o reactie de stres atunci cand cel mic doarme singur. Acest organ complex asociaza singuratatea cu un mediu periculos, nefiind programat sa inteleaga diferit situatia. Faptul ca multi bebelusi se obisnuiesc fara probleme sa doarma singuri dovedeste cat de “plastic” este creierul si cat de usor poate fi modelat.
Cel mai mult a fost studiata responsivitatea, prin acest concept intelegandu-se felul in care reactioneaza parintii la modificarile de dispozitie ale celor mici – cat de repede observa ca micutul e pe cale sa planga si ce masuri iau pentru a-l consola. Responsivitatea este un element esential in conturarea profilului moral al copilului. Ea ajuta la dezvoltarea unei personalitati armonioase, a constiinei si a comportamentului filo-social.
Asadar, daca vrei sa ai un copil sanatos, bun la suflet si inteligent, ofera-i afectiunea de care are nevoie, ingrijeste-l, imbratiseaza-l, saruta-l si fii alaturi de el. Este crucial ca micutul sa aiba parte de o copilarie plina de iubire si caldura parinteasca.