Ambrozia este o buruiană ce se găsește în mod frecvent pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri și în alte zone însorite, iar expunerea la polenul eliberat de ea poate declanșa o alergie severă, întâlnită tot mai des atât la adulți, cât și la copii. În acest articol, îți vom vorbi despre efectele alergiei la ambrozie la copii și despre cum se poate ea gestiona.
Simptomele alergiei la ambrozie la copii
Simptomele alergiei la ambrozie la copii pot varia foarte mult, în funcție de sensibilitatea fiecăruia și de gradul de expunere la polenul acestei plante. În general, această alergie se manifestă similar cu alte alergii la polen. Poate explica, de exemplu, de ce se înfundă nasul la copii.
Alte simptome ce pot apărea includ strănutul, rinoreea, durerile de cap, iritațiile la nivelul ochilor și gâtului, respirația șuierătoare, răgușeala, pierderea mirosului și gustului, somnolența, oboseala cronică și calitatea scăzută a somnului. Există și anumiți factori care pot agrava simptomele alergiei la ambrozie. Aceștia includ fumul de țigară, mirosurile puternice, temperaturile ridicate, aerul poluat și schimbările climatice.
În cazul copiilor diagnosticați cu astm, poate agrava simptomele acestuia. De asemenea, în cazuri rare, poate duce la șoc anafilactic, care este o urgență medicală ce poate pune viața în pericol. Simptomele alergiei la ambrozie dispar de obicei odată cu dispariția polenului, adică la finalul toamnei.
Tratamentul alergiei la ambrozie
Există mai multe opțiuni de tratament pentru alergia la ambrozie la copii.
Medicamentele antihistaminice pot ajuta la reducerea simptomelor precum strănutul, rinoreea și mâncărimea ochilor. Decongestionantele pot fi utile pentru ameliorarea congestiei nazale, iar spray-urile nazale cu corticosteroizi pot reduce inflamația. Se mai pot prescrie și picături nazale sau oftalmice. Unele medicamente se pot administra preventiv, iar altele după contactul cu grăuncioarele de ambrozie.
Tratamentul alergiei la ambrozie mai include și imunoterapia. Aceasta este o opțiune de tratament pe termen lung (între 3-5 ani sau 3-5 sezoane polenice consecutive) care implică administrarea treptată a unor doze tot mai mari de extract alergenic, pentru a reduce sensibilitatea organismului la acesta, astfel încât persoana afectată să nu mai producă simptome în caz de expunere la polen sau să aibă doar simptome ușoare, bine tolerate. În cazul copiilor, este recomandată imunoterapia sublinguală, care presupune administrarea zilnică (sau de 3 ori pe săptămână) a unui extract alergenic sub formă de picături sau tablete, sublingual.
Sfaturi suplimentare
Prevenirea alergiei la ambrozie este esențială și primul pas în această direcție este evitarea expunerii la această plantă. Ideal este să îndepărtezi plantele de ambrozie din grădină și să eviți zonele unde acestea cresc în perioada de înflorire. Purtarea ochelarilor de soare și a măștilor în aer liber poate proteja ochii și căile respiratorii de polenul de ambrozie.
Întărirea sistemului imunitar este un alt aspect important în prevenirea reacțiilor alergice. Încurajează-ți copilul să facă mișcare zilnic, asigură-te că are o dietă sănătoasă, bogată în vitamine, oligoelemente, fibre și probiotice, că bea suficientă apă și că are un somn de bună calitate. Igiena reprezintă un alt factor important. Spălarea mâinilor în mod regulat și păstrarea unei igiene generale bune poate preveni expunerea la polenul de ambrozie.
Alte măsuri pe care le poți lua pentru a evita declanșarea alergiei la ambrozie includ păstrarea ferestrelor închide între orele 10:00 și 15:00 (când cantitatea de polen este mai ridicată) și evitarea ieșirilor în aer liber în același interval orar. Montarea unor plase pentru geamuri cu filtru special, a unui aparat de aer condiționat și a unui aspirator cu filtru HEPA pot fi, de asemenea, utile. Îndeamnă-ți copilul să-ți schimbe frecvent hainele și să facă dușuri regulate și asigură-te că și restul membrilor familiei fac aceste lucruri.
Alergia la ambrozie poate avea un impact semnificativ asupra celor mici, manifestându-se prin simptome neplăcute și ducând uneori la complicații. Tratamentul corect și timpuriu poate reduce considerabil disconfortul și poate preveni alte probleme!
Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. În cazul în care copilul tău se confruntă cu simptome neplăcute ce pot indica o alergie la ambrozie sau alte afecțiuni, programează-l la medic pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/nas-infundat-la-copii-ce-trebuie-sa-stii