Este adevarat ca si copilul tau ar putea ajunge sa se simta putin diferit sau chiar exclus daca nu mananca aceleasi produse ca ceilalti copii. Dar acesta poate fi transformat intr-un avantaj! Vorbeste cu copilul despre asta si vorbeste si de ce faci aceste alegeri in familie. Organizeaza ocazii in care copilul sa primeasca si produsele din comert sau dulciurile rafinate – de exemplu la aniversari sau la ocazii speciale – pentru ca sa nu devina un “fruct oprit” pe care sa il caute cu obstinatie si sa il manance pe ascuns.
Inclusiv asa numitele sucuri de fructe au adaos de zahar, sau sunt facute din concentrat, situatie in care:
– Sunt distruse toate vitaminele (concentratul se produse prin fierberea sucului de fructe la temperaturi mari pana scade si se concentreaza)
– Se concentreaza si zaharul aflat in mod normal in fructe!
Se pot inlocui cu suc de fructe diluat cu apa minerala, sau siropuri facute in casa pe baza de miere. Dar oricum, cea mai buna bautura pentru sete trebuie sa ramana apa, iar sucul de fructe – un echivalent de gustare sau desert.
Evita restaurantele de tip fast-food:
– Dulciuri foarte concentrate
– Produse fierte in ulei (uleiul fiert se degradeaza in compusi daunatori)
– Produse servite la temperaturi extreme (sucuri cu foarte multa gheata si placinte foarte fierbinti – tulbura procesele digestive)
– Alte produse complet lipsite de valoare nutritiva, multi-procesate si cu potentiatori de gust (cu potential adictiv)
Evita, (cat se poate), medicamentele cu adaos de indulcitori artificiali si/ sau coloranti: de ex. prefera un sirop de tuse pe baza de miere decat unul cu adaos de sirop de glucoza/ zahar etc.
Evita produsele “fara zahar”, “zero” etc. Indulcitorii artificiali au fost asociati cu multiple probleme de sanatate (aceleasi probleme ca cele date de zahar – boli cardiovasculare, diabet etc., altereaza flora intestinala).
Orice schimbare pe care o faci in dieta copilului:
– Sa fie facuta pentru toata familia (nu putem manca o prajitura din comert cu mare placere in fata copilului care a primit un mar la desert. Dar toate sunt schimbari sanatoate, asadar benefice la orice varsta. In plus, mergand la cumparaturi cu copiii, alegand si gatind impreuna produsele sanatoase intareste importanta “mancatului sanatos” si ofera si copilului control si responsabilitate asupra dietei proprii.
– Ar trebui facuta treptat, progresiv. (De exemplu, un copil obisnuit sa bea peste 500 ml de suc din comert nu va putea trece la apa simpla de la o zi la alta. Poate fi utila diluarea progresiva a sucului cu apa sau apa minerala, pe parcursul introducerii unui suc de fructe facut in casa, de asemenea diluat).
– Ar trebui respectata de intreaga familie – (Atentie la bunicii iubitori care nu pot rezista cererilor nepotilor)
In locul zaharului exista ALTERNATIVE:
Miere
Atentie la sursa! Mierea care este prea fluida sau care nu se cristalizeaza niciodata este fie falsa fie a fost supusa tratamentului termic.
Curmale, stafide, smochine
Nu fructele confiate cu adaos de zahar (ananas, papaya)
Sirop de artar sau agave
De multe ori sursa acestora nu este de incredere si pot fi contrafacute cu sirop de zahar (pe langa pretul inalt)
Si, cel mai important…
Ofera cu preponderenta la desert produse naturale:
- Fructe,
- Fructe uscate
- Shake-uri facute in casa cu fructe naturale (eventual indulcite cu cele de mai sus)
- Cereale-muesli (fulgi de cereale integrali, nu procesati, fructe uscate, alune) sau facute in casa\
- Produse de patiserie, biscuiti etc cu faina integrala, facute in casa
Avantajul principal este ca aceste produse nu pervertesc gustul copilului si ii permit sa aprecieze gustul adevarat al alimentelor, in locul unuia artificial! Dar acesta este un moment bun pentru a-i invata pe copiii ca “este ok sa fii diferit”. “Numai pentru ca toata lumea face asa nu inseamna ca si tu trebuie sa faci asa” este o lectie de viata importanta (chiar daca greu de transmis).
Aceeasi regula se aplica si fumatului, bautului de alcool si atator altor obiceiuri primejdioase, despre care veti avea de vorbit cu copiii pe masura ce cresc! Aceasta fraza are un dublu scop – si anume, si de a sublinia faptul ca obiceiurile alimentare gresite au acelasi potential adictogen si acelasi impact asupra sanatatii ca tigarile sau alcoolul!
Sursa: Dr. Ana Cristina Stefanescu, www.doctoritadecopii.ro