Un copil hiperactiv este un copil intr-o permanenta agitatie, impulsiv, neatent, care reuseste sa se concentreze cu greu. Colegii de la nou-nascuti.ro afirma ca aceasta problema poate fi tinuta in frau si tratata cu ajutorul unui specialist si cu o atentie deosebita din partea parintilor.
Copilul hiperactiv este un copil neatent, care nu se poate concentra, aflat intr-o permanenta agitatie, zapacit si impulsiv. Medicii aduna toate aceste caracteristici sub numele de „tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA)”. Pentru copii, ca si pentru parinti, situatia nu este usor de indurat, iar solutiile nu sunt facil de descoperit.
Simptome
Atunci cand un copil este mai turbulent sau cand este foarte activ, avem tendinta de a-i pune imediat eticheta de „hiperactiv”. Si totusi, tulburarea cu deficit de atentie este o afectiune comportamentala si nu o caractestica temperamentala. Ea este caracterizata de trei mari simptome.
Dificultati de concentrare
Copilul este distrat, nu va aude, nu reuseste sa se concentreze si uita repede ce i se spune. De asemenea, isi pierde des hainele, lucrurile personale, rechizitele sau uita sa-si puna haina inainte de a pleca de acasa. Isi lasa ghiozdanul la scoala sau nu-si schimba caietele in functie de orar etc.
Agitatie excesiva
Copilul este mereu in miscare, face mereu cate ceva, nu poate sta locului. Daca este fortat sa stea mai mult timp in acelasi loc, isi misca fara incetare picioarele sau mainile. Gesticuleaza si vorbeste chiar cand se uita la desene animate.
Totusi, mai exista o categorie de copii care prezinta aceasta afectiune, fara sa aiba simptomele hiperactivitatii. Dimpotriva, acestia pot fi foarte lenti.
Impulsivitatea
Spontaneitatea lor este mai degraba o forma de bruschete si aceasta se manifesta nu numai la nivel motoriu. Copiii cu deficit de atentie intrerup pe oricine si asteapta un raspuns imediat la intrebarea lor, care, oricat de lipsita de importanta, pentru ei devine o urgenta.
Sfaturi practice pentru parinti
Adultii trebuie sa stie ca majoritatea copiilor cu deficit de atentie sunt exceptional de sensibili si de lucizi si ca sufera din pricina incapacitatii lor de a-si canaliza energia asupra lucrurilor din preajma, a lectiilor, a jocului etc. Este bine sa constientizati ca micutul dumneavoastra nu este in mod deliberat rebel si nici obraznic, iar sprijinul dumneavoastra este primit cu mare recunostinta.
- Desigur, un copil care prezinta simptomele de mai sus trebuie in primul rand sa faca un consult medical.
- Doctorul va pune diagnosticul si va recomanda, daca este cazul, si tratamentul necesar. O identificare exacta a bolii se poate face numai dupa varsta de 4-5 ani (exclus inainte!).
- Consultatia inseamna o intalnire cu copilul, trecerea mai multor teste pentru a depista deficitul de atentie, discutiile cu parintii pe baza unui chestionar.
- Doctorul poate da parintilor trimiteri catre diversi specialisti: psihomotrician, logoped etc.
- Prescrierea unui medicament (metilfenidatul) nu este obligatorie, acest lucru depinzand de mai multi factori: temperamentul copilului, ajutorul oferit de ceilalti specialisti si de catre familie.
- Este util sa verificati daca cel mic nu sufera de tulburari asociate: dislexie, discaculie, dispraxie.