Copii au parte de o imaginatie nestavilita avand parteneri de joc ce pot fi reali sau imaginari. Folosesc betele pe post de arme, se transforma in printese si supereroi sau vorbesc cu jucariile din plus care la randul lor le raspund. Acestea sunt doar cateva caracterizari ale unei copilarii obisnuite. Totusi ce se intampla atunci cand puiul tau este convins ca prietenul imaginar exista si nu vrea sa renunte nicicum la el?
De ce isi creeaza copilul tau un prieten imaginar?
Fantezia joaca un rol extrem de important in crearea unui prieten imaginar. Ori de cate ori copilul tau nu isi poate indeplini o dorinta sau nu poate sa faca un anumit lucru, el va apela la imaginatie.
Multi copii isi creeaza un prieten imaginar atunci cand trec printr-o perioada stresantă, cum ar fi venirea pe lume a unui fratior sau tensiuni in familie. Discuta cu el pentru ca in acest mod copilul isi exprima emotiile, temerile si dorintele si se elibereaza totodata de tensiune. La nevoie, un prieten imaginar este la fel de folositor ca unul in carne si oase.
Interesant de stiut este faptul ca fetele isi creeaza prieteni imaginari mai neajutorati decat ele, ca sa poată sa îi ocroteasca si sa ii invete diferite lucruri. In schimb baietii isi creeaza prieteni imaginari mai puternici decat ei, satisfacandu-si nevoia de a se simtii in siguranta. Baietii care au prieteni imaginari puternici se simt la randul lor mai puternici.
Pentru a intelege mai bine comportamentul micutului tau trebuie sa descoperi in primul rand motivul pentru care cel mic si-a creat propriul prieten imaginar. Daca ai gasit motivul aparitiei unui astfel de prieten si vei reusii sa il elimini, vei constata ca si prietenul va disparea incet din viata voastra.
Cand devine prietenul imaginar o problema?
Daca copilul tau are un prieten imaginar atunci trebuie sa constientizezi ca cel mic a incercat sa gaseasca cea mai buna solutie ca sa isi satisfaca anumite nevoi. Chiar daca pare tentant, nu intervenii prea mult in relatia copilului tau cu prietenul lui imaginar. Acesta este creatia copilului tau si doar el poate sa dirijeze jocul in ce directie isi doreste.
Totusi exista cateva semne care te avertizeaza ca prietenul imaginar devine o problema in dezvoltarea micutului. Iata cateva semne care iti pot ridica suspiciuni:
- Copilul isi pierde interesul fata de lumea exterioara
- Copilul pastrează o relatie apropiata cu prietenul imaginar mai mult de un an
- Copilul se simte agresat de prietenul imaginar
- Copilul nu mai vrea sa intreprinda nimic fara prietenul lui imaginar, iar cei din jur sunt obligati sa ii acorde importanta ca si cand ar exista
Pentru oricare din aceste situatii specialistii recomanda consultarea unui psiholog care sa il ajute pe cel mic sa depaseasca aceasta etapa a vietii lui.