[imagebrowser id=1441]Copilul neglijat de parinti reprezinta una dintre formele de violenta non-fizica cu care se poate confrunta.
Chiar daca parintii nu sunt violenti, in asemenea cazuri ei dau dovada de indiferenta fata de cresterea si ingrijirea copiilor lor. Una dintre formele cele mai frecvente de neglijenta este cea emotionala, care apare atunci cand parintii nu le acorda copiilor niciun fel de atentie.
Copilul neglijat se confrunta cu o serie intreaga de probleme legate de dezvoltarea sa psihica si fizica. In acest caz, una dintre cele mai mari probleme ale adultilor consta in chiar faptul ca nu constientizeaza natura actelor lor. De obicei, parintii sunt mult prea implicati in activitatile de tip profesional, ajungand in acest mod sa isi neglijeze copiii in perioada in care acestia ar fi avut cel mai mult nevoie de ei.
Potrivit studiilor, autoritatile au ajuns sa declare neglijenta o forma de abuz. Asa se intampla ca mai mult de jumatate dintre copiii abuzati de catre parinti, ajung sa fie inscrisi intr-o astfel de categorie. Desigur, se poate vorbi de o serie intreaga de neglijente – de hrana, de educatie, de igiena, vestimentara, medicala, emotionala. Potrivit cercetatorilor, neglijenta emotionala este destul de trista, mai ales pentru ca majoritatea dintre parinti nu isi dau seama de acest lucru, fiind mult mai concentrati asupra problemelor de serviciu si nu numai.
Cu ce probleme se confrunta copilul neglijat?
Mai inainte de toate, copilul neglijat de catre parinti se simte izolat. Este trist, singur, suparat. Simte ca nu are in preajma sa niciun suport, nu simte afectiunea parintilor, fiind deznadajduit. Nu are incredere in cei din jurul sau, simtindu-se mereu amenintat.
De obicei, copilul neglijat de parinti sufera destul de mult, iar acest lucru este corelat cu o dezvoltare nefasta a personalitatii sale. Dezvoltarea sa psihica poate avea de suferit. Incearca sa se izoleze, pot avea numeroase tulburari de atasament, de comunicare. Aceste stari se caracterizeaza prin tulburari de limbaj, de panica. In plus, copilul poate prezenta deficit de atentie, poate da dovada de hiperactivitate, furie. Refuza atasamentul celor din jurul sau si poate dezvolta numeroase atacuri de panica.