Vorbeam ieri despre cate boluri de supa se pot bea intr-un sezon in care toata lumea raceste. Cel mai important este ca atunci cand micutul tau are gripa, sa ai grija si sa-i monitorizezi atent tusea si starea in general. Aceasta poate spune multe si poate indica probleme mai serioase decat o banala raceala.
Tusea seaca din timpul noptii – Copilul tau are o tuse sacaitoare care dureaza deja de cateva saptamani? Se inrautateste in fiecare noapte si intotdeauna cand alearga si se agita mai mult. Este bine de stiut ca astmul face ca aerul din plamani sa produca mucusul in exces. Desi, parintii cred ca suieratul este semn de astm, primul simptom de care trebuie sa tii seama este chiar tusea seaca, in mod special daca se intampla noaptea. Mucozitatile din plamani produc o usoara gadilare, ceea ce conduce la tuse. Tusea mai poate fi intretinuta de activitati sportive, alergii sau aerul rece.
Cum poti fi de ajutor: Daca suspectezi astmul, este indicat sa mergi la medic. Medicul il va testa pe micutul tau punandu-l sa sufle intr-un tub special (daca are varsta cuprinsa intre cinci si sase ani). Pentru a putea pune un diagnostic la copiii mai mici, medicul analizeaza tot dosarul copilului impreuna cu parintii si discuta istoricul de alergii si astm al familiei. Se prescrie cea mai potrivita metoda de medicatie.
Tusea epuizanta – Pentru prima data in viata sa, copilul tau este epuizat si efectiv nu are vlaga nici pentru a se juca. Tuse il slabeste de forte, de asemenea si febra, durerile musculare si mucozitatile abundente. Este cel mai probabil un tip de infectie virala care ataca sistemul respirator. Cu o perioada foarte lunga de incubare, risca sa imbolnaveasca si alti copii. Printr-un singur stranut poti imbolnavi o intreaga clasa de copii.
Cum poti fi de ajutor: Este esential ca micutul tau sa bea foarte multe lichide, iar pentru scaderea febrei si reducerea durerii, este indicat ibuprofenul (pentru copiii cu varsta mai mare de sase luni).
Tusea suieratoare – Copilul tau este racit de cateva zile, iar acum se poate sesiza un suierat in tusea sa, de asemenea pare ca respira mai rapid si este foarte iritat. Bronsiolita este o infectie care afecteaza bronhiile. Acestea tind sa se umple cu mucus si in acest caz respiratia devine un proces foarte greu de realizat de catre copilul tau. Bronsiolita apare cel mai frecvent in cazul copiilor mici, in perioada iernii.
Cum poti fi de ajutor: Daca micutul tau pare ca respira cu greu sau nu poate bea lichide, este cazul sa suni de urgenta medicul pediatru. Conform medicilor, bebelusii nu au nevoie de radiografie sau de analize ale sangelui. Medicul pediatru poate diagnostica bronsiolita si dupa un examen fizic. Ai grija ca micutul tau sa se odihneasca din plin, sa bea multe lichide si sa iei in calcul ca micutii nu au nevoie intotdeauna de medicamente. In cazuri mai serioase este posibil ca cel mic sa fie spitalizat pentru a primi oxigen, lichide sau medicatia potrivita.