Tusea ne chinuie pe toti, insa cand vine vorba despre copii, parca nimic nu este mai rau. Ti-am detaliat mai multe tipuri de tuse, cu simptomele lor asociate si cu solutiile pe care le ai la indemana pentru a tempera situatia. Astazi iti prezentam ultima parte a articolului nostru despre tipurile de tuse la copii.
Tuse convulsiva – Raceala copilului tau dureaza de aproximativ o saptamana si din cand in cand are atacuri de tuse, fiecare episod durand aproximativ 1-2 minute. Intre atacuri are probleme de reglare a respiratiei si se aude un suierat pe masura ce inhaleaza. Pertussis este bacteria care cauzeaza boala infectioasa numita tuse convulsiva. Aceasta bacterie inflameaza si uneori blocheaza caile respiratorii. Copiii care nu au o imunitate de fier, sunt predispusi la aceasta boala, iar vaccinul impotriva acestei boli se administreaza la varsta de 2, 4 si 6 luni, intre 15 si 18 luni si intre patru si sase ani. Cu toate acestea, bebelusii sunt cei mai predispusi la risc, deoarece sub sase luni, acestia nu au plamanii suficient de puternici. Tusea survine in episoade succesive si de cele mai multe ori se incheie cu voma sau cu episoade de apnee.
Cum poti fi de ajutor: Daca suspectezi ca micutul tau are tuse convulsiva, este indicat sa suni medicul de urgenta. Bebelusii sub varsta de sase luni au nevoie de spitalizare. Infectia se trateaza cu antibiotice, care alunga boala intr-un interval de cinci zile, insa o tuse usoara va persista pentru cateva luni de zile.
Tuse productiva – Raceala dureaza de o saptamana, iar tusea se inrautateste, aceasta fiind tot mai productiva, ceea ce face ca respiratia sa fie mult mai rapida decat de obicei. Ceea ce poate sta la baza este virusul care cauzeaza pneumonia si care invadeaza plamanii, umplandu-i cu lichid. Pentru ca prin tuse, copilul incearca sa scoata lichidul din plamani, episodul poate deveni unul foarte neplacut.
Cum poti fi de ajutor: Medicul pediatru poate stabili printr-o exmaninare fizica daca micutul tau are pneumonie, insa este posibil sa ia in calcul si un examen de radiografie. Daca in urma testului medical, doctorul stabileste diagnosticul de pneumonie bacteriana, va prescrie antibiotice, in schimb daca pneumonia este virala, va trebui sa-si urmeze cursul, fara antibiotice. Aceasta boala poate fi tratata acasa, dar daca este o forma mai severa, este posibil sa fie nevoie de spitalizare pentru cateva zile.
Metode de calmare a tusei:
- Se beau multe lichide
- Se fac aspirari nazale
- Se recomanda consumarea supelor calde
- Se recomanda folosirea umidificatorului in camera copilului