Aparut in a cincea saptamana de viata intrauterina, fiind un inlocuitor al sacului vitelin, cordonul ombilical ajuta la transportul de hrana si oxigen de la mama catre fat, prin intermediul placentei. Asezat pe peretele interior al uterului, cordonul ombilical ajuta la sustinerea legaturii bebelusului cu placenta, principala sa sursa de supravietuire.
Dupa nastere, cordonul ombilical va fi prins cu o clema si apoi taiat de catre medic, ceea ce va duca catre intreruperea activitatii acestui cordon ombilical. Odata cu venirea sa pe lume, bebelusul va trebui sa se descurce singur, trecand dintr-un mediu parazitar, la un stil de viata mult mai activ.
Dupa taiere, restul cordonului ombilical sau asa-numitul bont ombilical se va usca, urmand sa se desprinda definitiv in circa 10 zile. In toata aceasta perioada trebuie mentinuta o igiena corespunzatoare bebelusului, scutecul de unica folosinta trebuind a fi prins pana la nivelul acestuia intrucat este necesar a se mentine o zona uscata in acel loc. Dupa fiecare imbaiere, se va utiliza o compresa sterila cu alcool sanitar pentru igienizarea zonei, dupa care se va pudra cu Baneocin.
Dupa cadere, este posibil ca zona sa fie mai rosie, mai iritata, sa apara o mica rana sau chiar sa sangereze. Sunt lucruri absolut normale de care nu trebuie sa te sperii. Ceea ce ai de facut este mentinerea in continuare a igienei locului respectiv.
Exista situatii in care specialistii recomanda sa nu se faca baie bebelusului pana la caderea bontului ombilical, dar si opinii adverse cu privire la imbaierea in aceasta perioada. Noi va putem recomanda imbaierea bebelusului, dar cu mai mare prudenta. Dupa imbaiere, este necesar a se usca locul cu ajutorul unei comprese sterile, intrucat un mediu umed este neprielnic uscarii bontului ombilical.
Pentru mentinerea unei igiene corespunzatoare adresati-va medicului pediatru imediat dupa nastere care va va putea da eventuale lamuriri si sfaturi legate de ingrijirea celui mic. Aspectele particulare ale fiecarui bebelusu pot fi tratate direct de catre medici, noi dand lamuriri de nivel general.
Articol realizat de Tatiana Tuţă