Cele 9 luni de sarcina aduc schimbari atat asupra fizicului cat si asupra psihicului unei femei. La capitolul fizic, viitoarea mamica trebuie sa acorde o importanta maxima corpului si pielii ei. O ingrijire atenta te vor ajuta sa parcurgi cu bine cele 9 luni de sarcina. Pe parcursul celor noua luni de sarcina, corpul femeii sufera schimbari constante la nivelul pielii, al parului si al dintilor, ne atrag atentia colegii nostri de la nou-nascuti.ro Pentru a nu va trezi dupa nastere cu un corp de nerecunoscut, ingrijiti-va chiar din primele luni de sarcina.
Vergeturile
Apar la orice femeie insarcinata si se produc din cauza rupturii fibrelor de colagen si elastina care asigura elasticitatea pielii. Acestea sunt inlocuite de noi fibre, mai subtiri. Ca rezultat, apar semne asemenea unor cicatrice, care poarta numele de vergeturi. Ele sunt localizate de obicei pe andomen, piept, solduri, fese si picioare, iar in aparitia lor intervin factori precum varsta, hormonii, greutatea,calitatea colagenului pielii si mostenirea genetica. Vergeturile nu pot fi prevenite, dar pot fi ameliorate daca de la inceputul sarcinii se folosesc creme speciale pentru combaterea lor alaturi de uleiuri hidratante si nutritive.
Pielea
In majoritatea cazurilor, devine mai sensibila si mai uscata. Acest lucru se intampla din cauza hormonilor din timpul sarcinii care provoaca diminuarea secretiei glandelor sebacee, ceeea ce duce la uscarea si la descuamarea pielii. Astfel este facilitata aparitia ridurilor. Pentru combaterea pielii uscate este indicat sa se foloseasca cu regularitate creme hidratante, sapunuri emoliente si nutritive.
Petele
Reprezinta una din cele mai mari probleme ale viitoarei mamici. Schimbarile hormonale maresc pigmentarea in anumite zone ale corpului, favorizand aparitia petelor la nivelul fruntii, pometilor si buzei superioare. De la pubis la buric apare o linie de culoare alba. Pentru a avita aceste pigmentari sau a le diminua, este recomandat sa nu va expuneti razelor de soare si sa folositi creme cu protectie solara totala daca totusi mergeti la plaja.
Pieptul
Pieptul se mareste in volum pe timpul sarcinii, iar pielea este expusa unei mari incercari. Cum sanii nu sunt sustinuti de nici un muschi, sustinerea lor depinde de tonicitatea pielii. Pentru a mentine tonusul muscular, sunt indicate dusurile cu apa rece, aplicate circular. De asemenea, se pot folosi creme speciale care sa evite relaxarea cutanata, aplicate cu ajutorul masajelor circulare dinspre exterior spre interior.
Dintii
Pe prioada sarcinii, dantura trebuie sa beneficieze de ingrijiri mai atente si mai dese. Spalatul de trei ori pe zi este recomandat deoarece in aceste luni Ph-ul salivei se altereaza si exista o mai mare predispozitie catre carii.
Picioarele
In al doilea si al treilea trimestru de sarcina, vor fi suprasolicitate din cauza greutatii. Ele vor fi aproape in permanenta umflate, iar vina o poarta drenajul limfatic si venos anormal: din primul trimestru al sarcinii hormonii diminueaza tonicitatea vaselor sanguine si altereaza circulatia sangelui. Pentru a evita varicele care pot aparea din aceasta cauza, este recomandabil sa dormiti cu picioarele mai sus decat restul corpului, inainte de culcare sa faceti un dus cu apa rece si sa va plimbati o jumatate de ora pe zi. Exista si produse menite sa va aline durerea picioarelor si sa va dea o senzatie racoroasa.
Epilarea
Epilarea cu ceara calda este contraindicata pe perioada sarcinii si nu este recomandata femeilor cu varice. Pentru epilare, sunt indicate lama, masina de ras sau ceara rece.
Parul
Parul trebuie ingrijit pana la nastere. Normal este ca parul sa-si imbunatateasca valoarea in perioada de sarcina. El devine mai putin uscat si mai moale datorita estrogenilor. Cat despre vopsitul parului exista opinii diferite. Unii considera ca substantele nu afecteaza parul in timpul sarcinii, iar altii sustin ca prin schimbarea naturii pielii, parul poate reactiona diferit decat pana la sarcina.
Machiajul
Machiajul nu este contraindicat in aceasta perioada, dar trebuie sa aveti in vedere mai mult ca oricand ca trebuie sa lasati pielea sa respire. Cel mai bine este sa evitati excesul si sa fugiti de cometicele agresive care pigmenteaza pielea.
Exercitiile fizice
Sportul este fundamental pentru a ajuta tesuturile sa elimine excesul de apa si pentru a pregati sistemul muscular pentru nastere. Cel mai indicat este mersul pe jos cel putin 30 de minute pe zi si inotul.