[imagebrowser id=1535]Daca ai scapat de grija de a alege dintre sutele de carucioare copii, cu siguranta sutele de intrebari referitoare la alimentatie si la utilizarea cosmeticelor nu si-au gasit in totalitate raspuns. Pentru ca ne dorim sa te simti bine in pielea ta si sa nu fi nevoita sa renunti la obiceiurile tale din cauza unor mituri, ti-am pregatit un articol in care vei regasi informatii esentiale referitoare la utilizarea cosmeticelor in timpul sarcinii.
1. Vopsitul parului este daunator – este adevarat, acest obicei este periculos in timpul sarcinii. Substantele chimice din amestecul colorant, ajunse in contact cu pielea capului, intrat in circuitul sangvin. Din aceasta cauza, este recomandata evitarea vopsirii parului, chiar si a colorarilor partiale sau cazurile in care se utilizeaza vopsele pe baza vegetala. Cand esti insarcinata nu exista nicio certitudine ca nu vei avea reactii adverse, chiar si la produse pe care inainte organismul tau le tolera, deci nu este cazul sa risti incercand. Poti totusi apela la sampoanele din plante (musetel, coji de nuca, henna) care care dau stralucire si luminozitate parului.
2. Epilatul trebuie evitat – este adevarat, exista anumite metode de epilat care trebuie evitate in timpul sarcinii. Crema epilatoare distruge parul printr-o reactie chimica riscanta in perioada sarcinii. Ceara nu este indicata pentru ca atat caldura cat si manevra de indepartare a parului pot traumatiza pielea si pot duce la dezvoltarea sensibilitatii capilarelor. Cel mai indicat este aparatul de ras, dar poti apela si la un epilator electric care smulge parul de la radacina, intr-un mod mai putin violent.
3. Mai bine dus in loc de baie in cada – este adevarat, dusul este de preferat pentru o graviduta. Stim cat de placuta si de relaxanta poate sa fie o baie fierbinte, dar, daca temperatura apei este foarte ridicata, apar riscuri. Deoarece caldura produce dilatarea vaselor de sange, poate aparea o cadere brusca a tensiunii arteriale. De asemenea, pot aparea si contractii de moment din cauza faptului ca o temperatura ridicata are un efect relaxant asupra muschilor abdominali.
4. Parfumul trebuie utilizat in doze mici – este adevarat deoarece sarcina te face mult mai sensibila la mirosuri. Adevaratul risc apare insa la nivelul pielii, in momentul in care sunt utilizate cosmetice cu o concentratie mare de esente. Pielea se poate astfel irita, iar, in timpul alaptarii, parfumurile pot modifica gustul laptelui. Este astfel recomandat ca, atunci cand esti graviduta, sa utilizezi produse neutre sau cu o concentratie foarte scazuta de extracte vegetale.