Cozonacul nemtesc cunoscut sub numele de Rosenkrantz reprezinta o varianta moderna a cozonaculului traditional romanesc, destul de aspectoasa si mai ales foarte gustoasa.
- 400g faina
- 2 oua intregi
- 2 pliculete zahar vanilinat
- Coaja rasa de la o lamaie
- 2 fiole esenta de rom
- 110ml lapte
- 1 pliculet drojdie uscata
- 75 g zahar tos
- Un praf de sare
Crema de unt:
- 130g unt
- 150g zahar tos
- 60-70g nuca pentru umplut
- 250g zahar tos pentru caramelizat (in cazul in care nu doriti ca aluatul sa fie prea crocant in exterior, caramelizati o cantitate mai mica de zahar aproximativ 150g).
Preparare:
Tapetam o tava cu hartie de copt si adaugam nucile cateva minute, la foc iute, sa se prajeasca putin (atentie sa nu se arda). Dupa coacere incercati sa maruntiti bine nucile, insa nu foarte tare.
Pentru prepararea “cremei de unt”, adaugam untul si zaharul tos in robot si mixam pana se incorporeaza complet si obtinem o pasta.
Intr-o cratita de dimensiuni mai mari adaugam zaharul pentru caramelizare, insa cu atentie in asa fel incat sa nu se arda. Dupa ce s-a caramelizat, incercam sa uniformizam zaharul topit pe peretii cratitei.
Dupa acest lucru lasati cratita deoparte si incepeti sa framantati aluatul cu mana. Este de preferat ca laptele sa fie caldut, iar drojdia dizolvata cu putin zahar. Dupa framantare incepeti imediat sa formati cozonacul.
Intindem din aluat o foaie dreptunghiulara groasa de circa 1cm. Ungem uniform foaia de aluat cu “crema de unt si zahar” preparata mai inainte. Deasupra cremei, presaram nuca din belsug, astfel incat sa acopere intreaga suprafata a foii de aluat uniform, apoi se preseaza usor cu palma astfel incat nuca sa se lipeasca de stratul de crema. Rulam foia de aluat. Apoi o taiem in 6 rondele (eu mi-am calculat sa-mi iasa 6 rondele de 6 cm fiecare).
Asezam rondelele in picioare, in cratita tapetata cu zahar caramelizat. Atentie, asezati rondelele uniform, sa spunem “in forma de floare”, lasati spatii intre ele, pentru ca vor fi lasate la dospit si vor creste, iar spatiiile se vor umple.
Am mai remarcat ca la crescut, rondelele au tendinta sa se desfaca,asezati-le in cratita astfel incat capatul din exterior al fiecarei rondele sa fie spre peretele cratitei, astfel nu va mai avea tendinta sa se desfaca.
Dupa ce am asezat rondelele in cratita, acoperiti cratita cu o folie alimentara pentu a crea un mediu ermetic si lasam cozonacul la crescut 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.
Dupa o ora, cozonacul arata nemaipomenit, a crescut foarte frumos. Indepartam folia alimentara de pe cratita si fara a unge cozonacul cu absolut nimic, il introducem in cuptorul preincalzit. Lasam la copt intre 35-40 minute, la 180grade Celsius, eu neavand cuptor cu gradatie, l-am lasat la copt, la foc mic spre mediu.
Cozonacul se rastoarna din cratita, pe un platou, cat este fierbinte, foarte repede, pentru ca daca zaharul caramelizat apuca sa se raceasca, se va intari si asta va face imposibila desprinderea cozonacului.
Sursa: http://gourmandine.ro