Incepand cu primele luni de viata, bebelusii cresc aproximativ 1 kilogram pe luna. Cu toate acestea, pe masura ce acestia inainteaza in varsta, cresterea devine din ce in ce mai lenta.
Astfel, de la trei luni de viata bebelusul creste circa o jumatate de kilogram pe luna, intre 6 si 9 luni adauga aproape 350 grame pe luna, iar dupa luna a noua cresc cam 250 grame pe luna.
Potrivit medicilor, bebelusii ajung sa isi tripleze greutatea pe care o aveau in momentul nasterii odata cu implinirea varstei de un anisor.
Circumferinta craniului la nastere este de 35 de centimetri. Cu toate acestea, ea va trebui sa adauge circa 10 centimetri pana la sfarsitul primului an de viata. Dezvoltarea circumferintei craniene este deosebit de importanta, medicul manifestand o atentie deosebita mai ales pana cand bebelusul implineste trei ani de viata. Masurarea craniului se poate face cu ajutorul unui centimetru, pozitionat deasupra sprincenelor.
Cresterea capului bebelusilor este obligatorie intrucat creierul va trebui sa isi faca suficient de mult loc pentru a se dezvolta. Cu alte cuvinte, in cazul in care se observa o stagnare a cresterii capului, creierul bebelusului ar putea sa nu se dezvolte corespunzator.
Pot exista situatii la fel de des intalnite in care capul bebelusilor sa creasca ceva mai mult decat in cazul altor copii de aceeasi varsta. De regula, mostenirea genetica sau ereditara este un factor destul de important. Asa se intampla ca daca tatal sau mama au o circumferinta craniana mai mare este posibil ca si bebelusul sa ii mosteneasca trasaturile.
Cu toate acestea, daca capul va creste mai repede decat ne asteptam, depasind graficele de crestere este indicat sa va adresati medicului intrucat volumul de apa de la nivelul hidrocefalului ar putea fi unul destul de mare, ceea ce va genera o afectiune destul de serioasa.