Cresterea copilului singur la parinti poate parea destul de usoara, insa pe masura ce timpul trece adultii pot constata ca lucrurile nu stau deloc asa.
De obicei, cresterea copilului singur la parinti reprezinta un efort mult mai mare decat in cazul cresterii a doi copii, atunci cand nici unul dintre ei nu este egoist, fiind capabili sa imparta totul pentru a le fi bine impreuna.
Potrivit specialistilor, copilul singur la parinti nu reuseste sa se acomodeze destul de usor in colectivitate, avand senzatia ca tot ceea ce il inconjoara ar trebui sa ii apartina. Va refuza sa isi imparta jucariile cu copiii de seama lui, va fi gelos ori de cate ori in preajma parintilor lui se va afla un alt copil. Acestia sunt de parere ca din prea multa dragoste copilul va deveni destul de rasfatat, avand siguranta ocrotirii celor apropiati.
Pentru a preveni toate aceste lucruri este indicat ca parintii sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
- integrati-l intr-o colectivitate – gradinita ori scoala sunt medii propice pentru ca orice copil singur la parinti sa poata creste corect. Acesta va reusi sa interactioneze cu ceilalti copii de varsta sa, impartindu-si jucariile cu cei din jurul sau. Isi va face prieteni si va reusi sa interactioneze destul de bine cu toti colegii.
- faceti-i program de joaca cu alti copii – orele de joaca cu copiii de varsta sa reprezinta una dintre cele mai importante masuri pentru ca micutul sa se poata integra cu ceilalti;
- nu ii cumparati jucarii prea multe – in cazul in care va fi coplesit de astfel de daruri dragalase, mai mult ca sigur micutul nu va mai dori sa imparta nimic cu ceilalti, fiind convins ca orice isi doreste parintii vor putea sa ii si achizitioneze;
- vorbeste cu el – comunicarea reprezinta una dintre strategiile esentiale pentru cresterea copilului singur la parinti. Parintii il pot invata cum sa se comporte in societate si care sunt regulile sociale pe care va trebui sa le respecte cu mare strictete pentru a nu-si vatama semenii. De asemenea, prin discutii va trebui sa il faceti sa inteleaga ca apropierea de ceilalti nu inseamna nimic rau, ba dimpotriva ii va putea aduce un mare beneficiu mai tarziu.