O intrebare pe care si-o pune mai orice femeie atunci cand vrea sa aduca pe lume un bebelus este legata de cat de mult se poate ingrasa in timpul sarcinii si care este perioada in care asimileaza cele mai multe kilograme din sarcina.
Noi va putem da cateva indicii in legatura cu o dieta care sa nu va aduca suplimente nedorite ale greutatii pe care sa nu puteti sa le inlaturati:
- Mancati doar pentru o singura persoana si nu asimilati pentru doua, asa cum, de regula, mai toate mamicile incearca sa faca;
- Incercati sa tineti in frau poftele de mancare;
- Nu faceti abuz la dulciuri si grasimi. Va pot aduce multe kilograme in plus, dar si multe probleme legate de sanatatea dumneavoastra;
- Incercati sa mentineti o alimentatie bazata pe lactate, fructe si legume;
- Nu excludeti sfatul medicului specialist;
- Luati legatura cu un nutritionist in cazul in care sunteti o persoana supraponderala;
- Eliminati tutunul, alcoolul si bauturile carbogazoase din alimentatie;
- Cititi de doua ori prospectul produsului inainte de a-l consuma pentru a va asigura de sanatatea alimentelor, dar si de termenul de valabilitate.
Cresterea in greutate difera de regula in functie de organismul fiecarei persoane. Desi etapele de ingrasare sunt deja cunoscute de catre specialisti, cu toate acestea o persoana se poate ingrasa mai mult in primul trimestru de sarcina decat in ultimul, asa cum se intampla de regula.
Ca o regula generala, cresterea in greutate este mai lenta in primul trimestru de sarcina, gravida acumuland in primele trei luni pana la 2 kilograme. Ulterior, in trimestrul doi si trei se pot adauga lunar circa 1,3 – 1,8 kilograme, ajungandu-se la finalul perioadei gestationale la o un adaos al greutatii de 15-20 de kilograme, ce pot fi inlaturate ulterior, in functie de preocuparea nutritionala a fiecarei tinere mamici. In saptamanile 28 – 35 media de luare in greutate este cea mai ridicata, tanara mamica putand lua pana la 5 -6 kilograme.
Daca problemele legate de greutate erau o problema si inainte de a ramane insarcinata, este indicat a avea o legatura din ce in ce mai stransa cu medicul obstretician care va va recomanda un stil de viata adecvat in aceasta perioada, cu suplimente nutritive mai putine decat in cazul femeilor care nu au cunoscut o astfel de problema. In toata aceasta perioada medicul specialist va tine o evidenta clara a greutatii tinerei mamici.
Chiar daca nu vi se pare ca ar putea fi o problema grava, luarea in greutate poate reprezenta un atentat la adresa sanatatii femeii gravide, putandu-se ajunge la diabet zaharat in sarcina, colesterol crescut sau la o tensiune arteriala crescuta, mergand pana la aparitia preemclampsiei.
Articol realizat de Tatiana Tuţă