Organele genitale la copii trebuie sa fie destul de atent supravegheate. Daca in cazul fetitelor se impune o igiena stricta a zonelor genitale, la baietei va trebui sa fiti atenti la pozitionarea testiculelor.
De-a lungul timpului s-au constatat numeroase cauze de criptorhidie, o afectiune care genereaza o pozitie necorespunzatoare a testiculului. De regula, testiculele la baietei sunt coborate in exteriorul scrotului, cu dibacia manuala. In cazul in care unul dintre ele sau amandoua raman necoborate va trebui sa va prezentati de urgenta la medicul specialist intrucat poate determina o afectiune endocrina destul de grava. In cele mai multe cazuri nu s-a putut semnala o pozitionare bilaterala incorecta, ci mai degraba una unilaterala.
Conform statisticilor, cei mici nascuti in termen normal sunt afectati intr-o proportie de 5%, rata fiind mai mare in cazul celor nascuti prematur, ajungandu-se pana la 20%. Cu toate acestea, nu intotdeauna se va impune administrarea unui tratament sau efectuarea unor investigatii, coborarea testiculului avand loc de la sine in primul an de viata, respectand indrumarile medicale. In cazul in care afectiunea nu poate fi corectata pana la varsta de 12 luni este indicat sa mergeti cu cel mic la medic pentru un consult de specialitate.
Depasirea primului an de viata poate genera probleme dintre cele mai grave pentru adultul de mai tarziu – de la cancerul testicular, infertilitate si pana la problemele de ordin psihic – toate isi pot pune amprenta negativ pe acesta.
Pentru depistarea unei eventuale afectiuni endocrine este indicat sa va prezentati cu micutul la medicul specialist in vederea unei examinari clinice sau a efectuarii unei ecografii. In urma celor doua tipuri de examinare se va putea preciza exact care este pozitia testiculelor in scrot. In cazul in care se demonstreaza o disfunctie endocrina i se va administra copilului un tratament hormonal pe baza de gonadotropi sau chiar chiurgical, in cazul in care afectiunea este mai avansata.