Se pare ca in noul an in care tocmai am intrat, legiuitorul a reusit sa schimbe in mod radical criteriile de acordare ale indemnizatiei de cresterea copilului, dar si a stimulentelor lunare pentru reintoarcerea la serviciu.
Daca indemnizatiile si concediul de cresterea copilului au fost reduse considerabil, nu acelasi lucru se poate spune despre stimulentul lunar. Mamele care se hotarasc sa se intoarca mai devreme in campul muncii vor fi incurajate prin acordarea a 500 de lei lunar pana atunci cand cel mic va implini varsta de doi anisori.
Potrivit OUG nr.111/2010, in perioada in care te vei intoarce la munca ti se va stopa acordarea indemnizatiei, in schimbul celor 500 de lei lunar, la care se mai adauga 200 lei – alocatia copilului pana la implinirea varstei de doi ani.
Cu toate acestea, nu este suficient ca tu sa te decizi pe parcursul celor doi ani ca vrei sa te intorci la munca pentru a-ti putea fi acordati cei 500 de lei. Este nevoie de o cerere in care sa specifici ce varianta alegi (fie sa stai acasa un anisor, iar dupa acest an ti se vor acorda 500 de lei daca te reintorci la serviciu, fie sa stai acasa doi anisori, iar in cazul in care vei dori sa te intorci mai devreme sa nu mai beneficiezi de acest stimulent). De aceea, va trebui sa fii destul de explicita si sa redactezi o cerere semnata de catre angajator in care sa iti alegi varianta care te va avantaja cel mai mult. In cazul in care alegi varianta de a sta acasa cu copilul doi anisori, iar pe parcursul celor doi ani te vei razgandi, dorindu-ti sa te intorci la serviciu trebuie sa te astepti la faptul ca nu ti se vor acorda cei 500 de lei ca stimulent lunar. Si daca alegi varianta de un anisor, iar dupa expirarea acestei perioade iti vei dori sa mai ramai acasa cu bebelusul nu o vei putea face decat in concediu fara plata, timp in care nu iti va mai fi acordat niciun stimulent.
De aceea, dupa nasterea bebelusului va trebui sa te prezinti Directiei de Asistenta Sociala din a carei raza iti gasesti domiciliul cu o dovada a veniturilor. Va trebui sa ai la tine o adeverinta semnata de angajator din care sa rezulte ca ai contribuit pe parcursul ultimelor 12 luni la fondurile sociale, precum si o dovada din care sa iti rezulte veniturile explicite pe ultimile 12 luni. De asemenea, angajatorul va trebui sa iti inregistreze data de la care iti vei incepe concediul de crestere a copilului, eliberandu-ti o dovada in acest caz (eventual o copie dupa cererea facuta de tine in acest sens).