Administrarea unui tratament expirat sau a unui vaccin care nu se mai regaseste in termenul de valabilitate poate reprezenta un risc major la adresa sanatatii copilului dumneavoastra.
Cu o astfel de situatie se confrunta si nou-nascutii din mai toate maternitatile din tara. Administrarea vaccinului impotriva tuberculozei reprezinta o obligativitate din partea statului cu privire la acordarea unui mijloc de protectie impotriva acestei crunte boli cu care se confrunta din ce in ce mai mult tara noastra.
La inceputul lunii in curs s-a depistat faptul ca micutilor din maternitati le era administrat un vaccin contra TBC expirat. Cu toate ca unii specialisti afirma ca o asemenea situatie nu poate produce efecte negative la adresa sanatatii, ci in acest fel vaccinul isi va pierde din eficacitate, un asemenea lucru este de contrazis de catre altii.
Responsabilii din cadrul Ministerului Sanatatii au stopat administrarea vaccinului catre nou-nascuti pana in luna aprilie a acestui an, data pana la care compania ce aduce pe piata un asemenea vaccin isi va putea relua productia. Pana atunci, tinerii parinti sunt sfatuiti sa astepte si sa nu uite sa se prezinte la medic imediat dupa reaparitia vaccinului, intrucat, dupa cum spun acestia, administrarea lui se poate face in primele sase luni.
Cu toate acestea, lipsa vaccinului din maternitati reprezinta un pericol de infectare pentru nou-nascuti cu o asemenea boala. Nu se poate sti daca pe viitor copilul va intra in contact cu un bolnav purtator al unui asemenea virus, lucru absolut dramatic pentru acesta. Totodata, nu se poate cunoaste exact cati copii au plecat nevaccinati din maternitati pentru a se tine o evidenta a acestora si cator copii le-a fost administrat un vaccin expirat.
De cele mai multe ori, parintii pot pleca din maternitati fara a fi in cunostinta de cauza, plecand bine informati de faptul ca bebelusul lor are toata lista de vaccinare completa si la zi.
Un risc, am putea spune, la adresa sanatatii nou-nascutului, dar si la cresterea gradului de imbolnavire a populatiei, Romania fiind printre primele tari purtatoare a unei asemenea maladii.
Articol realizat de Tatiana Tuţă