Dupa ce Institutul Cantacuzino pare ca a intrat in criza, fiind in imposibilitate de a mai fabrica dozele impotriva tuberculozei necesare, in acest moment, unui numar mai mare de 25.000 de copii, se pare ca din dispensare au inceput sa isi faca absenta prezenta si alte genuri de vaccinuri. Dozele care lipsesc sunt cele împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, destul de importante pentru micuti, putand duce la maladii grave sau chiar la epidemii.
Specialistii Ministerului Sanatatii par sa dea doar din umeri atunci cand sunt intrebati de cauza acestor disparitii, dar mai ales de revenirea vaccinurilor obligatorii in dispensare.
Sa fie oare asa-zisa „criza” de vina sau Institutul Cantacuzino nu mai cunoaste probabil retetele de fabricatie? Nu, probabil interesele meschine ale prea-inaltilor nostri par sa nu mai cunoasca limite, aducand tara intr-o situatie de criza nu numai economica, ci si intr-una sanitara.
Chiar daca contravaloarea terenului pe care isi deruleaza activitatea Institutul este destul de ridicata si probabil mult mai rentabila decat aceea de producere a catorva tipuri de vaccinuri sau de ferire a tarii de epidemii, totusi micutii par sa nu aiba nicio vina.
Exista totusi si o situatie care poate va mai ajuta pe cativa dintre cei mai mici dintre noi: aceea a procurarii vaccinurilor impotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive din farmacii, la preturi destul de ridicate, comparativ cu reducerile bugetare din acest an. Asadar, procurarea din timp din farmacii a vaccinurilor poate ajuta la salvarea starii de sanatate a bebelusului tau. Sa speram totusi ca din obligatorii si gratuite nu vor deveni facultative si destul de costisitoare buzunarului nostru de bugetar…
Articol realizat de Tatiana Tuţă