Ti-ai propus sa pleci in vacanta cu bebelusul tau? Felicitari, esti unul dintre parinti curajosi! Nu multi se incumeta sa plece in primul an de viata al copilului, chiar daca au masina, la un drum mai lung de doua ore. Iata cu ce trebuie sa te inarmezi… in afara de multa rabdare.
Inainte de toate, poate te intrebi cat de devreme este sigur sa faci primele drumuri lungi impreuna cu bebelusul tau. Se pare ca nu exista o varsta minima admisa. Atata timp cat ii poti asigura temperatura potrivita, scutecele, odihna, mancarea, o pozitie sigura (in scaun special) si confortabila, cu pauze de „dezmortitˮ, bebelusul poate face fata destul de bine unui drum lung. Oboseala si stimularea excesiva se va traduce insa prin tipete si plansete, iar singura solutie este somnul (sau un popas de urgenta, eventual la un hotel). Multi parinti isi disputa pe forumuri intaietatea varstei la care au pornit sa faca drumuri de sute de kilometri: unii chiar la 3 luni de la nasterea copilului. Cu cat este bebe mai mic, cu atat mai bine pentru voi, spun specialistii, pentru ca astfel nou-nascutul se va adapta mai usor la mijlocul de transport, ritm si miscare, va fi mai sociabil ulterior si mai putin sensibil. Dar faceti pauze mai dese, ca cel mic sa poata sa isi schimbe pozitia, nu sariti orele de masa si creati un program normal, chiar daca sunteti in masina, adica bebe trebuie sa isi faca orele de somn si sa se joace in ritmul lui.
Ce sa ai la tine
Daca mergeti cu masina, scaunul pentru masina este indispensabil. Copilul nu trebuie sa stea altfel decat prins bine in acesta si asigurat. In nici un caz nu-l lasa in bratele mamei, chiar daca aceasta are centra pusa, nici pe bancheta din spate, nici pe scaunul din fata. Pentru orice alaptare sau popas de hranit bebelusul ori de schimbat scutece, va veti opri si veti avea astfel ocazia sa luati si o gura de aer.
Ce veti mai pune in portbagaj:
- carucior, accesorii pentru carucior, genti pentru carucior
- premergator
- portbebe, hamuri
- daca stati mai multe zile, cadita si jucariile pentru baita
- o paturica pentru bebe si cateva pernute
- scutece, hainute
- servetele umede si uscate
- prosoape
Pentru hranit:
- incalzitor pentru biberoane
- mixer pentru pasat mancarea
- aparatura si produse pentru alaptare
- lapte praf cu dozator, iar pentru cei care au trecut deja la diversificare borcanase, biscuiti, fructe, din care poti sa ii dai usor sa manance pe drum
- apa plata speciala pentru copii, pentru a evita riscul deshidratarii. Daca bebe e alaptat la san, sansele de deshidratare sunt reduse, dar tot exista, daca aerul e cald si uscat
- scaun de masa, plus setul special de masa cu castronele, lingurite si accesorii
Altele:
• un sistem de monitorizare a bebelusului
- jucarii, atat cele cu care obisnuieste sa doarma, cat si cele preferate
- un album audio cu muzica pentru copii
Trusa de prim ajutor
Cere si parerea pediatrului, mai ales daca bebelusul tau are anumite sensibilitati sau are anumite recomandari medicale. Trebuie sa fiti pregatiti si daca bebelusul nu se simte prea bine. Din cauza curentului este probabil sa raceasca, poate avea rau de masina sau poate sa faca diaree. Din trusa de medicamente nu trebuie sa lipseasca
- supozitoare cu glicerina
- solutie hidro-electrolitica (daca face diaree)
- sirop de tuse, paracetamol (trebuie sa cunosti din timp dozele necesare pentru greutatea si varsta copilului tau)
- nurofen sau ibuprofen sub forma de sirop
- un antibiotic (de asemenea, dozate special pentru copil)
- pansamente sterile, unguent antibacterian (cumpara special pentru varsta copilului tau si asigura-te ca nu contine neomicina, periculoasa pentru bebelusi)
- crema pentru iritatie de scutec sau o lotiune cu calamina (asigura-te ca ea contine doar calamina. Aceasta poate trata o serie de iritatii ale pielii). Sau in locul acestora ia un tub mic de crema cu hidrocortizon (cu 0,5% concentratie), care ajuta la atenuarea iritatiilor minore ale pielii, inclusiv cele produse de scutec, si la calmarea mancarimilor produse de intepaturile insectelor.
- Mai ai nevoie de: termometru, pompita pentru nas, picaturi pentru ochi, plus spirt medicinal, pentru a dezinfecta termometrul sau vreo jucarie scapata pe jos, plasturi, penseta,
Orice medicament este important, nu lasa acasa nimic din ceea ce ai deja in dulapiorul cu medicamente: daca in mod normal poti da fuga la farmacie, pentru cumparaturi de ultim moment, pe un drum cu masina poti merge mult si bine pana sa gasesti o farmacie, si nu intotdeauna bine aprovizionata.
Cu avionul
Exista multe avantaje pentru zborul cu avionul impreuna cu un bebelus: copiii sub 2 ani nu platesc bilet, iar carutul este transportat gratuit si se aduce direct la poarta de imbarcare, in schimb copilul are si el dreptul la bagaj, deci puteti lua un troler cu aproape tot ce are nevoie. Unii parinti zboara cu avionul cu copilul mic chiar pe distante transatlantice. Avantajul este ca faceti in cateva ore un drum pe care cu masina l-ati face intr-o zi intreaga. In schimb, un dezavantaj ar fi disconfortul fizic al copilului pe durata decolarii si aterizarii. Dupa cum bine stii, presiunea atmosferica ne infunda urechile inclusiv noua, adultilor. Iar cu copiii nu se intampla diferit. Cei mici au aceleasi senzatii de urechi infundate, doar ca ei nu stiu sa caste pentru a scapa de presiunea din urechi, iar pentru ei este mai dureros decat pentru noi. Adesea bebelusii plang in avion din acest motiv. O solutie este sa fie alaptati sau sa bea ceva, pentru a putea inghiti. Un decongestionant nazal sub forma de spray poate fi si el de folos in acelasi scop.