Proaspetii parinti au foarte multe intrebari si dileme despre nou-nascuti, iar toate acestea pot fi cu usurinta lamurite impreuna cu medicul pediatru. Valurile de informatii primite de la parinti, prieteni, rude sau colegi pot stirni mai multa confuzie decat certitudini, de aceea sunt importante vizitele la specialist. Pe langa informarea corecta a parintilor, medicul va urmari si cresterea armonioasa a sugarului. Prima intalnire cu pediatrul trebuie sa aiba loc atunci cand bebelusul are doua saptamani de viata. Cum trebuie sa se pregateasca adultii pentru discutia cu medicul? Iata cateva intrebari esentiale care trebuie adresate inca de la inceput:
1. Cat lapte trebuie sa manance un nou-nascut?
Indiferent daca este alaptat la san sau hranit cu „formule“, bebelusul trebuie sa bea atat lapte cat ii trebuie, in functie de necesitati. Parintii nu trebuie sa se astepta ca medicul pediatru sa le spuna ca trebuie respectata o anumita cantitate fiindca micutul nu va „cere“ lapte daca nu ii este foame.
2. Cat timp este normal sa doarma un bebelus?
Fara indoiala, dupa dilema legata de hrana, cei mai multi parinti sunt nedumeriti si cu privire la orele de somn ale copilului. In general, in primele saptamani de viata, pruncul doarme 16-17 ore din cele 24 ale unei zile, in reprize de 2-4 ore.
3. Cat de des trebuie sa-i faci baie puiului?
Personalul medical va instrui parintii si in ceea ce priveste baia bebelusului si igiena acestuia. Un nou-nascut este recomandat sa fie imbaiat o data sau de doua ori pe saptamana. Temperatura optima a apei este de 37 sau 37.5 grade Celsius. Bebelusii nu se prea pot murdari, asa ca nu trebuie sa se exagereze cu igiena pentru ca pielea lor este sensibila si se poate irita.
4. Care este culoarea si frecventa normala a scaunelor?
Dupa hrana si somn, eliminarea este a treia „activitate“ a nou-nascutului. Medicul pediatru le va explica parintilor ca, de obicei, culoarea si frecventa scaunelor variaza in functie de tipul alimentatiei (naturala sau artificiala). Daca este vorba despre alaptare, scaunele apar aproape la fiecare masa, au o consistenta scazuta si o culoare galbuie. In cazul bebelusilor hraniti artificial, scaunele sunt mai rare, unul sau doua pe zi ori chiar si o data la doua zile, consistenta lor este pastoasa, iar culoarea variaza de la galben la maro.
5. Ce afectiuni dermatologice poate avea nou-nascutul?
In prima luna de viata bebelusii se pot confrunta cu dermatita seboreica neonatala sau dermatita de scutec. Nu sunt leziuni grave ale pielii si pot fi tratate cu creme speciale pentru nou-nascuti.
6. Este indicata folosirea suzetei pentru bebelusi?
Daca parintii au intrebari legate de implicatiile pe care le presupune folosirea suzetei este important sa le adreseze pediatrului. De preferat ar fi ca nou-nascutul sa nu aiba o suzeta pentru ca reflexul de supt la san al acestuia contribuie la stimularea lactatiei mamei. Totusi, daca se foloseste suzeta, aceasta trebuie sa fie ortodontica si sa nu se utilizeze pe termen lung deoarece poate conduce la deformarea cavitatii bucale si a dintilor ori la tulburari de limbaj.
7. Cum se ingrijeste bontul ombilical?
La nastere, cordonul ombilical al bebelusului se taie la o distanta de aproximativ 10 cm de la placenta. Partea ramasa se va infunda ca buric, iar cealalta va cadea in aproximativ sapte zile de la nastere. Doctorul specialist le va oferi parintilor detalii despre ingrijirea ombilicului si, daca este cazul, recunoasterea infectiilor ce pot surveni.
Foarte multi tineri parinti au nevoie sa dezvolte o relatie de comunicare cu un medic specializat. In primul an de viata, vizitele la pediatru vor fi destul de dese pentru ca trebuie sa fie urmarita indeaproape cresterea armonioasa a sugarului. Daca vrei sa-i oferi copilului tau tot ce este mai bun aplica pentru un credit online, de oriunde. Asa vei fi sigur ca beneficiezi de toate resursele necesare pentru controalele medicale regulate ale bebelusului. In acest fel, te asiguri ca nu treci cu vederea nimic din ceea ce ar putea sa-i afecteze dezvoltarea, imunitatea sau sanatatea pruncului tau.