Chiar si la a doua sarcina, mamicile se tem. Si asta pentru ca nu cunosc felul in care va decurge nasterea. Totul va fi bine? Bebe va fi sanatos? Vor exista dureri? Cat de mari? Daca la aceste ganduri se adauga sfaturile de bine ale diverselor cunostinte sau experientele traumatice de care auziti in preajma dumneavoastra, aveti reteta perfecta pentru panica.
[imagebrowser id=1107]Expertii stiu ca majoritatea femeilor resimt o teama de nastere, care este pana la urma fireasca. Fie ca este vorba despre mamici la prima nastere sau de femei cu mai multa experienta, fie ca termenul se apropie cu pasi repezi sau ca data probabila a nasterii este fixata peste cateva luni, nimic nu se schimba. Teama exista si, ca orice teama, este greu de inlaturat.
Frica de necunoscut
Nu uitati! Fiecare experienta este unica si povestea altcuiva are foarte putina relevanta pentru situatia dumneavoastra.
Intrebari profunde, dar mai putin constiente, se pot alatura fricii de nastere. Cum ma voi descurca alaturi de bebe? Voi fi o mama buna? Familia mea se va schimba dramatic?
Nu va ingrijorati, nu sunteti singura care va intrebati toate acestea. Nesiguranta este normala, atata vreme cat nu depaseste anumite limite si nu devine o obsesie.
Teama sau stiinta?
Frici foarte concrete, precum cele legate de travaliu, epiziotomie, cezariana, anestezie, va asalteaza de asemenea. Desi in timpul vizitelor medicale vi se explica despre ce este vorba, desi puteti citi in cartile de specialitate informatii despre etapele nasterii, nimic nu se compara cu propria experienta.
Si totusi, personalul medical este special antrenat pentru a va ajuta si a va crea un mediu cat mai confortabil si mai sigur.
Oricum, trebuie sa luati in calcul ca un procent foarte mic de femei au probleme la nastere.
Infruntati-va frica
Chiar daca cei din jur cauta sa va linisteasca, acest lucru nu este intotdeauna suficient. Daca aveti ganduri negre, nu uitati ca sunt absolut normale. Pentru a le inlatura, trebuie sa va confruntati cu ele.
Scrieti intrebarile pe care le aveti, pentru a le constientiza mai bine, apoi faceti o sinteza a temerilor proprii. De ce va este frica cel mai mult? Care sunt motivele pentru care va temeti? Aceste motive sunt reale?
Cand ati terminat, scrieti o noua rubrica: Ce ma face fericita in viata mea actuala si care sunt motivele de bucurie legata de aceasta sarcina? Veti descoperi, astfel, ca fricile se topesc sub efectul constientizarii si al raportarii lor la motivele reale de fericire.
Si nu uitati! Nasterea dureaza una pana la cateva ore. Dupa care urmeaza o viata intreaga de bucurie alaturi de familia dumneavoastra marita cu un nou membru.
Renuntati la experienta altora
Indrazniti sa spuneti „nu” atunci cand diferite persoane vor sa va initieze in tainele propriilor experiente. Chiar pozitive, acestea nu au nimic de-a face cu dumneavoastra. De asemenea, oricat de fericite ar putea fi aceste experiente, fiecare mamica se va intreba daca si ea poate avea acelasi noroc. In loc sa va ajute, povestirile de acest gen va adancesc temerile inconstiente.
De asemenea, ignorati marturisile descoperite pe internet. Multe sunt contradictorii si, in functie de pregatirea persoanelor respective si de propria lor intelegere, interpretarile pot fi gresite.