[imagebrowser id=250]Patutul sugarului este un pat special, adaptat nevoilor copiilor pana la varsta de 1 an si care, functie de caracteristicile constructive poate fi folosit si pentru copiii mici, in general pana la varsta de 3 ani, sau chiar 5 ani pentru cele cu dimensiunea suportului de saltea de 140 x 70 cm.
Patuturile pentru sugari au un design special pentru a impiedica caderea copilului din pat.
Partile laterale ale patului trebuie sa fie suficient de inalte pentru ca sugarul si apoi copilul mic sa nu se poata catara pe ele si sa cada in afara patutului ( risc mortal). Standardele de design in domeniul paturilor pentru sugari includ aspecte diferite, dar foarte importante cum ar fi prevenirea blocarii mainilor sau chiar a capului intre partile componente ale patului.
Standardele oficiale de fabricare a paturilor de copii au fost stabilite in anul 1973, ulterior fiind mult imbunatatite in sensul cresterii sigurantei oferita copiilor. Paturile moderne pentru copii sunt considerate a fi extrem de sigure. Cu toate acestea, paturile pentru copii continua sa fie implicate in producerea de accidente la aceasta varsta. In SUA, aproximativ 50 de sugari mor in fiecare an si alti 9.000 sunt raniti in accidente legate de patuturi
Patuturile pentru sugari, care pot fi transformate in paturi de dimensiuni specifice tineretului, nu intrunesc de regula cerintele standardelor de siguranta pentru bebelusi. Solicitati in acest caz certificatul care atesta testarea produsului conform standardelor CE pentru copii.
Tarcurile pliante, mai cunoscute in limba romana drept “paturi pliante”, nu sunt paturi. Playpen, sau Laufgehschule, in engleza si germana sugereaza destinatia pentru care aceste produse au fost create ( pentru joaca, sau deprinderea mersului).
Caracteristicile obligatorii ale paturilor pentru copii sunt urmatoarele:
- Balustrii verticali pe partile laterale si la capetele patului trebuie sa aiba o distanta intre ei de 45 – 65 mm. Acest lucru previne alunecarea sugarului si blocarea lui intre bare. Aceste limite sunt valabile in cazul balustrilor ovali, fara deformare, reduncandu-se in cazul folosirii de balustri rotunzi;
- Balustrii trebuie sa fie solizi si intacti.
- Suportul orthopedic pentru saltea, din cu traverse din lemn masiv, nature, sustine corect salteua, prevenind curbarea si asigurand aerarea acesteia
- Distanta dintre partea de sus a lateralelor patului si suportul de saltea trebuie sa fie cel putin de 30 cm atunci cand suportul este fixat pe pozitia superioara si cel putin 60 cm, pe pozitia de jos.
- Muchii rotunjite, fara colturi, fara gauri cu diametrul mai mare de 7 mm. Feronerie speciala cu cap rotunjit, astfel incat sa nu existe posibilitatea agatarii imbracamintii bebelusilor care exploreaza patutul
- Lacuire netoxica
Cercetarile stiintifice au aratat ca alegerea unei saltele ferme, mai tare, pentru patul copilul are efect hotarator pentru scaderea riscului de moarte subita a sugarului. Oamenii de stiinta apreciaza ca riscul de aparitie a mortii subite scade si mai mult daca este utilizata o saltea din fibra de cocos organic. Lenjeria de pat trebuie sa se potriveasca foarte bine pe saltea, sa fie cat mai fixa, astfel incat copilul sa nu se infasoare accidental in ea si sa se sufoce.
Datorita riscului crescut de sufocare a sugarului si copilului foarte mic, utilizarea altor obiecte decat cearsaful, cum ar fi perne sau jucarii din plus, nu sunt recomandate.
Sursa: www.babycomfort.ro
Dr. Daniela Preoteasa – medic specialist pediatru
Doctor in stiinte medicale, consilier stiintific Babycomfort.ro