Sa gasesti o bona buna pare o misiune imposibila. Toacmai de aceea, in lipsa rezolvarii situatiilor tehnice (cine va sta cu bebelusul), foarte multi amana intemeierea unei familii. Si totusi, odata ce ai luat decizia de a deveni parinte, aceasta este o problema care mai devreme sau mai tarziu trebuie rezolvata. In apropierea momentului cand mama trebuie sa se intoarca la birou incepe goana dupa zona perfecta.
CE SA CAUTI
Unii apeleaza la agentii specializate, altii fac investigatii amanuntite printre prieteni, rude si cunoscuti. Niciuna dintre variante nu ofera insa siguranta si garantii depline.
Cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa iei in serios interviul de angajare, pe care sa-l structurezi in mai multe parti. Nu este suficient sa te intalnesti o singura data cu o persoana, si apoi sa-i lasi copilul pe mana.
Inainte de a o aduce in casa trebuie sa te asiguri ca ambele parti – voi si bona – inteleg ce se doreste din aceasta colaborare. Uite ce trebuie discutat in detaliu:
- Programul pe care il doresti pentru copil – orele de masa, plimbarea, somnul, orele de uitat de televizor (ar fi de preferat sa nu existe).
- Alimentatia – ce are voie si ce nu are voie cel mic. Asigura-te ca bona intelege si respecta opiniile tale, chiar daca nu este de acord cu ele. Un argument de genul, ”dar daca pofteste si el dulce, ca e copil” este unul care ar trebui sa te puna pe ganduri. Daca aduce acest lucru in discutie, fii sigura ca-i va da dulciuri pe ascuns, in ciuda interdictiei tale, si probabil ca va invata copilul sa te minta pe aceasta tema.
- Reactiile in caz de urgenta – bona trebuie instruita ce sa faca in caz de urgenta – trebuie sa aiba numarul pediatrului, numerele voastre de telefon + unul de rezerva, in cazul in care, intamplator, nici tu, nici sotul nu puteti raspunde.
Bona trebuie informata asupra tuturor situatiilor speciale carora trebuie sa le faca fata – daca cel mic are alergii sau anumite probleme de sanatate, ce se poate intampla, ce sa faca si mai ales ce sa nu faca, pentru a nu agrava aceste probleme.
CAND TREBUIE SA SCHIMBI BONA
Indiferent cat de precaut esti si cat de amanuntita ti-ar fi investigatia, nu poti fi niciodata pe deplin convins ca ai facut alegerea buna. Uite ce semne sa urmaresti si cand sa schimbi bona, chiar daca te ingrozeste gandul de a o lua de la capat cu investigatiile :
- Cel mic nu pare deloc fericit sa o vada. Ba, dimpotriva, se agata de tine ca si cand l-ai lasa cu dusmanul! In timp de anxietatea de separare este fireasca in oarecare masura, daca cel mic se simte confortabil cu bona, aceste episoade nu ar trebui sa se petreaca sau ar trebui sa fie reduse ca intesitate si durata.
- Bona este foarte secretoasa – fie nu povesteste nimic din ce face cu copilul toata ziua, fie informatiile pe care ti le da nu se leaga sau se bat cap in cap.
- Cel mic pare sa regreseze – daca nu ia in greutate, daca nu progreseaza, ba dimpotriva, pare ca regreseaza, acestea sunt cateva indicii de neglijenta din partea bonei. Vezi daca nu cumva isi petrece toata ziua uitandu-se la televizor si lasand copilul abandonat singur in patut.