Dupa primele sase luni in viata unui bebelus apare o schimbare majora. Fara sa va asteptati si fara a avea o data de dinainte stabilita veti putea observa in gurita celui mic un dintisor. O mare surpriza mai ales ca nu erati pregatit pentru asta si nici nu cunoasteti varsta sigura la care apar, in ce ordine si mai ales varsta la care incep sa cada unul cate unul.
Dar, hai sa pornim cu inceputul…
La varsta 6-7 luni vor aparea incisivii centrali in numar de patru, fiind urmati de incisivii laterali, in perioada 7-11 luni, apoi vor aparea 4 premolari la 10-16 luni, 4 canini la 16-20 de luni si la sfarsit 4 molari la 20-30 luni. Deci, avem un total de 20 de dintisori.
Atunci cand suntem in asteptarea primului dintisor vom putea observa o dunga subtire alba pe gingie de circa 2 mm. Simptomele asociate aparitiei dintilor sunt stare de plans, diaree si uneori febra. Ceea ce poti sa faci este sa achizitionezi fie o suzeta pentru eruptia dentara, fie un unguent antiinflamator ce se va aplica pe gingie.
Si daca tot am aflat la ce varsta isi face aparitia primul dintisor, e timpul sa aflam ca la varsta de 6 anisori va cadea primul dinte al celui mic. Vor cadea in ordinea identica a aparitiei lor, aceasta perioada durand pana la varsta de 13 anisori.
Iar daca ne intrebam de ce este nevoie ca acestia sa cada, ei bine, intrucat radacinilor dintilor permanenti se regasesti in structura gingiilor inca de la nastere. Atunci cand incep a se forma acestia vor sapa radacinile dintisorilor de lapte, ajungand ca acestia sa cada, locul lor fiind luat de cei permanenti. Chiar daca dintii de lapte par sa ii paraseasca destul de repede nu trebuie sa uitam sa le asiguram o igiena corespunzatoare intrucat asa vor avea parte de o dentitie permanenta sanatoasa in viitor.