Orice parinte stie, instinctiv, ca un somn corespunzator il va ajuta pe copilul sau sa creasca mai bine si sanatos. Dar cum functioneaza somnul in cazul bebelusilor?
Somnul suficient joaca un rol esential in procesul de crestere al copiilor si in dezvoltarea lor fizica. Secretul: hormonii de crestere (prescurtat STH sau GH) care se secreta in timp ce copilul doarme. Pe intreaga perioada a copilariei, dezvoltarea fizica, oasele, statura sunt reglate de hormonii de crestere si cei tiroidieni. Acesti hormoni sunt secretati si pe timpul zilei, cand copilul este treaz, dar in cantitati mult mai mici.
Cat trebuie sa doarma bebelusii?
Pentru ca secretiile de hormoni sa fie in cantitati suficiente, conteaza ritmul de somn al bebelusului. In primele zile de viata el nu sta treaz mai mult de o ora pe zi, dar pana la sfarsitul primei luni el va sta treaz si trei ore pe zi. Abia incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara intrerupere. Dupa varsta de noua luni, copilul trebuie sa doarma noaptea opt ore, iar peste zi ii vor fi suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. De acum poate incepe sa aiba si vise, gratie experientelor din timpul zilei.
Somnul bebelusilor
Il poti legana intr-o scoica, intre-un hamac sau in brate, plimbandu-te prin camera, stand jos, cantandu-i ori nu. Copilului i se inchid ochii, dar pleoapele continua sa ii fluture, respiratia este inca neregulata. Mainile si picioarele i se flexeaza ti s-ar putea sa inregistrezi cate un „zambet de somnˮ. Acum crezi ca a adormit si iti depui copilul in patut, ocazie cu care probabil se trezeste si plange. Asta pentru ca nu a fost pe deplin adormit. Atunci cand l-ai pus jos, era inca in starea de somn usor (REM). Abia dupa douazeci de minute sau chiar mai mult, cand observi ca grimasele si spasmele s-au oprit, iar respiratia a devenit mai regulata, bebelusul a intrat intr-un somn profund. Un ciclu de somn in care alterneaza somnul usor cu cel profund va dura la bebelusi 50-60 de minute (spre deosebire de adulti, 90 minute).
Faza REM si dezvoltarea creierului
Cercetatorii cred ca acest tipar este bun pentru sugari, fiind un mod „inteligentˮ de a dormi. Se pare ca somnul REM ajuta creierul sa se dezvolte, deoarece acesta nu se odihneste in timpul primei faze. De fapt, fluxul de sange la nivelul creierului aproape se dubleaza in timpul somnului REM. In timpul somnului REM, corpul creste productia unor proteine nervoase, „caramizileˮ de constructie a creierului. De asemenea, se proceseaza si consolideaza informatiile obtinute in timp ce bebelusul era treaz.
Unii cercetatori sustin ca, in aceasta etapa de crestere rapida a creierului (creierul bebelusilor creste cu pana la aproape saptezeci la suta din volumul pe care il va avea ca adult, in timpul primilor doi ani) creierul trebuie sa continue sa functioneze in timpul somnului, in scopul de a se dezvolta. Este interesant de observat ca copiii prematuri petrec chiar mai mult din timpul de somn (aproximativ 90%), in faza REM, probabil pentru a accelera cresterea creierului.